Преливникът на най-високата язовирна стена в САЩ се пропука, 200 000 души евакуирани

Близо 200 000 души бяха спешно евакуирани в Северна Калифорния, заради опасност от преливане на най-високата язовирна стена в САЩ, по която бяха открити пукнатини, предадоха световните агенции в понеделник.

Заради обилни валежи през последните дни нивото при стената на язовира край градцето Оровил е достигнало критично високо ниво. Огромните количества вода, преминаващи през преливника, са започнали да го разрушават.

Самата стена не е застрашена от повреди, но в канала на преливника е открита голяма пукнатина и има риск той да се спука.

Така водата може да се излее в малка клисура, където са разположени няколко малки населени места.

Аварийни екипи спускат големи камъни на мястото на пробива с хеликоптери в опит да намалят щетите.

Успоредно с това се прави и контролирано изпускане на водата от язовира. По-късно властите съобщиха, че усилията им са дали резултат и непосредствената опасност е отминала.

Стената се намира на около 105 км от град Сакраменто и е висока 230 метра.

Язовирът е построен в периода 1962 - 1968 г. Обемът на водата в него се оценява на над 4,3 милиарда кубически метра. За сравнение това е над 13 пъти повече спрямо обема на язовир "Искър" в София, който е 320 млн. куб. метра.

В петък водата в язовира е била на 2 метра под най-високата точка на съоръжението. Непосредствената опасност за скъсване на стените на канала на преливника е от 22 часа местно време в неделя.

Много близо до стената се намира град Оровил с 16 000 души население. Пътищата в района са задръстени от автомобили, а на около 30 км от Оровил се издигат временни убежища.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?