Прелюдия към продажбата: Рокади в управлението на “Труд” и “24 часа”

Прелюдия към продажбата: Рокади в управлението на “Труд” и “24 часа”

Венелина Гочева поема управлението на “Медийна група България Холдинг”, която издава всекидневниците “Труд", “24 часа" и др. издания. Тя ще заеме поста управител и на всички компании в групата, съобщиха в понеделник в официално съобщение до медиите от холдинга.

Досега Гочева беше член на издателския борд. В него влизаха още журналистката Диляна Грозданова – съпруга на Любомир Павлов, единият от собствениците на пресгрупата, и журналистът Никола Кицевски, бивш зам.-главен редактор на “Труд” от времето на Тошо Тошев. 

Редакционната политика на изданията ще бъде ръководена от журналистически борд с председател Венелина Гочева и членове главните редактори на вестниците “Труд" - Светлана Джамджиева, “24 часа" - Данка Василева, "168 часа" - Борислав Зюмбюлев, както и ръководителите на останалите издания на групата, се казва още в официалното съобщение на “Медийна група България Холдинг”.

Според запознати това е първата стъпка към готвената сделка за продажба на пресгрупата, която Любомир Павлов и  Огнян Донев придобиха в края на 2010 г. от германската група ВАЦ.

В съобщението не се споменава за предстояща смяна на собствеността, нито за водени преговори.

Рокадите в борда демонстрират дистанцирането на собствениците от управлението на притежаваните от тях издания.

Според неофициални информации, тиражирани в последните седмици, Павлов и Донев, срещу които има повдигнати обвинения за пране на пари, укриване на данъци и други престъпления, се опитват да се отърват от вестниците в замяна на "помилване" от страна на управляващите.

Според запознати сделката ще се забави заради наложения от прокуратурата запор върху акциите на двамата собственици. Сметките на пресгрупата, издаващата вестниците “Труд” и “24 часа”, обаче не са под запор и няма пречки тя да бъде приключена, коментират юристи. Най-вероятно собствениците ще разрешат продажба на пресгрупата под условие – сделка ще има при падане на запорите и обвиненията срещу тях, предполагат анализатори. По тази причина очакването е  финализирането да стане на етапи и да отнеме известно време.

Кой купува

Преговори за покупката на пресгрупата се водят на няколко фронта. От Първа инвестиционна банка определиха като "спекулации" слуховете, че банката и съсобственикът ѝ Цеко Минев стоят директно зад бъдещата сделка.

Новината за поемането на управлението на пресгрупата от Венелина Гочева става дни след регистрирането на компанията ѝ “Нюз Про” ООД. Тя е учредена на 20 август, като вписването в Търговския регистър е станало на 29 август. Съдружник на Гочева е бившият изпълнителен директор на “Феста холдинг” Димитър Димитров.

Предметът на дейност на дружеството е рекламна, информационна, програмна, импресарска и маркетингова дейност, издателска, предпечатна и печатна дейност, сделки с интелектуална собственост и други.

През последните седмици упорито се говори, че инвестиционен фонд, зад който стои съсобственикът в ПИБ Цеко Минев, ще изкупи пресгрупата. Едни от твърденията са, че Минев е сам зад фонда, други сочат, че той играе заедно с бизнесмена Максим Димов, който навремето бе близък партньор с Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна банка.

Други слухове спрягат за непряк купувач самия Цветан Василев, с което обаче неговото медийно влияние ще стане прекалено силно на фона все по-често повдигания въпрос в ЕС и САЩ за свободата на медиите в България и нарастващата им зависимост от бизнеса на издателите им и от правителството. Известно е, че и собствениците и на Корпоративна банка, и на ПИБ се ползват с доброто разположение на властта към тях.

Огнян Донев и Любомир Павлов заедно с австрийските си партньори  Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц купиха “Медийна група България Холдинг” преди повече от година от немската група ВАЦ. Сделката стана със заем от “Уникредит Булбанк”.

След това отношенията между съдружниците се обтегнаха, след като Донев и Павлов станаха мажоритарни собственици. Германецът Даниел Руц се оттегли, а австрийският бизнесмен Хабсбург и българският юрист Грозев заведоха дела срещу бившите си съдружници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?