Премахват буните на плажа на къмпинг Черноморец

Според наемателя на ивицата това става по заповед на РДНСК-Бургас

Премахват буните на плажа на къмпинг Черноморец

Премахват се буните на плажа на къмпинг "Черноморец", което може да доведе до непоправими последици и курортното селище да остане без плаж. За това алармираха жители на градчето.

Министърът на туризма Стела Балтова е разпоредила да бъде направена "незабавна проверка" във връзка със сигналите за премахване на буните на плажа, съобщиха от ведомството ѝ.

Служители от дирекция "Управление на морските плажове" ще проверят случая и при установени нарушения ще бъдат предприети законосъобразни действия, е посочено в съобщението.

Плажът е даден под наем на бургаската фирма "Акра лидо" ООД, която има 5-годишен договор.

За премахването на буните има издадена заповед от РДНСК-Бургас от 15 май 2012 г., чиято давност изчита след по-малко от два месеца. Това твърди Милен Янков, единият от собствениците на "Акра лидо", пред Флагман.бг. Другите съдружници в компанията са Борислав Иванов и Иван Караваев.

"Показаха ни заповед, която е издадена през 2012 година. Защо са чакали 5 години, за да я изпълнят – за мен остава загадка. Ние сме взели плажа в това състояние и нямаме никаква вина за случващото се. Плащаме най-скъпия наем в цяла България – 107 хил.лева, напълно изрядни сме. Направихме и огромна инвестиция в началото на миналия сезон", заяви Милен Янков.

Не става ясно по чие искане е издадена преди пет години заповедта за премахване и защо едва сега се прилага.

По думите на Янков документът на РДНСК за премахване на буните имала куп пропуски. За проверката, която е правена преди повече от пет години, не била уведомена държавата, която е собственик на плажа, за да може евентуално да обжалва акта. Било описано, че буните са направени без разрешение и до днес се е чакало, за да се предприеме изпълнението ѝ. Юристите на "Акра лидо" ООД са категорични, че заповедта е незаконосъобразна.

Милен Янков допълни, че има направена екологична оценка на независим експерт, който е бил категоричен, че буните спасяват плажната ивица – ако ги няма, морето ще "изяде" красивия плаж, а веднага след това ще се активира и свлачището.

"Не знам кой и кога ги е направил, но е сторил нещо много добро за държавата, защото е съхранил този плаж и цялата местност", заяви още Милен Янков.

Ако РДНСК бутне буните, се очаква плажът да изчезне до месец. Ивицата и без това е изключително тясна, но мястото е много красиво и е предпочитано от туристите. През последните няколко години над 500 руски семейства са закупили жилища в близост до плажа.

От РДНСК-Бургас и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството до този момент няма официална информация.

Споделяне

Още от Бизнес