Премахват домейна на бивша Югославия .yu, руснаците не дават съветския .su

Основната контролна агенция в интернет-пространството одобри план за постепенно премахване на домейна за Югославия, съобщи АП, цитирана от Инвестор.бг в четвъртък. Ще са нужни две-три години за пълно преминаване на потребителите на домейна .yu към .rs за Сърбия и .me за Черна гора.

За отлагането голяма роля са изиграли политиците, пише АР. Обединението на Сърбия и Черна гора, образувано от останките на Югославия през 2003 г., получи домейна ".cs." Преди обаче който и да било да го използва, страната се раздели на Сърбия и Черна гора миналата година.

Всеки път, когато има такава промяна, агенцията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) трябва да открие представителна организация на потребителите в страната, която да има волята и уменията да управлява домейна.

След анонимно гласуване миналата седмица ICANN определи правителството на Черна гора за собственик на домейна .me (от името на страната Монтенегро), както и сръбската неправителствена организация Serbian National Register of Internet Domain Names, създадена специално за целта, за собственик на домейна .rs (Република Сърбия).

Сръбската организация ще управлява и домейна .yu по време на прехода, поемайки задължението от доброволци от Белградския университет.

И друг път са изчезвали домейни, например .dd за Източна Германия или .zr за Заир, след като страната се преименува на Демократична република Конго (.cd).

Промените обаче невинаги са лесни - търсене в Google дава като резултат около 3 млн. сайта, които все още използват домейна .su за бившия Съветски съюз. Той е даден на страната точно преди разпадането на съюза, а хиляди потребители настояват пред ICANN той да бъде запазен като реликва от съветското минало.

Въпреки че близо 16 години са минали от разпада на СССР, домейнът .su е все още популярен сред компании, клубове и политически групи, затова руски лобисти са започнали преговори с ICANN за запазването му.

Домейнът .ru, даден на Русия след разпадането на СССР, засега е най-популярният сред руснаците, но продължават и регистрациите с домейна .su.

По данни на лобистите на съветския домейн има регистрирани близо 10 000 сайта с това разширение, а нови 1 500 са били добавени тази година.

От ICANN поясняват, че са се „захванали“ с разширението .su като част от усилията си да „разчистят“ интернет пространството от остарели домейни и че основната им цел е да поддържат стабилността на мрежата.

Домейните на страните се определят според международен списък, наречен ISO 3166-1, който съдържа две кодови букви за всяка страна. Тъй като Съветският съюз вече не е в списъка, .su трябва да се „бракува“, също както .cs след разпадането на Чехословакия на Чехия и Словакия, заявяват от ICANN.

Руските лобисти обаче подчертават, че се използват и други домейни, чиито две букви не са в списъка. Сред тях са домейнът .uk за Великобритания, който се е наложил над означението .gb за страната в списъка.

Споделяне

Още от Свят