Премахват велоалея в Бояна, за да паркират коли

Премахват велоалея в Бояна, за да паркират коли

Велоалеята по булевард "Пушкин" в столичния квартал Бояна ще бъде премахната след протест на жителите в района. Проблемът е, че сутрин пред 52-ро училище паркират много коли и така се образува задръстване заради стеснения участък, обясниха местните жители пред БНТ в петък.

Велосипедистите обаче настояват за пряк път, по който да преминават.

Координаторът на кв. Бояна към Столична община Добромир Тасев заяви, че велоалеята е несъразмерна, което предизвиква неудобство за живущите в квартала и стеснява значително платното за движение.

Според велосипедистите обаче, проблем когато се паркира в една линия, няма. Опасност се създава при две линии, когато велосипедистите трябва да преминат вляво.

Тази велоалея е заложена в градоустройствения план на София. Нейният смисъл е в това да има възможност за избор на трасе и е пряк път към Витоша, обясняват още от "Велоеволюция".

Кметът на район "Витоша" Теодор Петков заяви, че наистина има проблем с велоалеята. Въпросът не е добре комуникиран с гражданите, смята той. "Ние не сме против в изграждането на велоалеи - напротив. Според нас, просто не е тук начинът и мястото", допълни той.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?