Преместването на клиниката по трансплантации в "Александровска" породи недоволство

Преместването на клиниката по трансплантации в "Александровска" породи недоволство

Преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, която е и единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани, породи недоволство от страна на пациентски организации и беше посрещнато с резерви от нейния ръководител. Преместването на клиниката в друга сграда се налага заради започналото преструктуриране в Александровска, от която се изисква разкриването на 200 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Заради това ръководството на болницата разпореди целият екип на Клиниката по нефрология и трансплантация - всички лекари, сестри, санитари и пациентите да се преместят в помещенията на Клиниката по нефрология.

Срещу преместването обаче се обявиха от Федерация Български пациентски форум, както и проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации, тъй като виждат рискове за пациентите.

Пациенти и началник на клиника срещу преместването

В петък Иван Димитров от Български пациентски форум сигнализира, че "единственото специализирано звено за бъбречно трансплантирани ще бъде унищожено във вида, в който съществува толкова години и това противоречи на всички медицински и професионални норми, а за човешките въобще не може да става и въпрос". В събота началникът на клиниката проф.

Паскалев заяви пред БНТ, че отказва да премести пациентите на новото място без изрична писмена заповед, тъй като според него това е опасно. По думите му на мястото, където ги прехвърлят – в Клиниката по нефрология сред останалите бъбречно болни има пациенти с Covid-19. И това застрашава трансплантираните пациенти, които са уязвима група. От управата на болницата отричат да има заразени с коронавирус в Клиниката по нефрология.

"Тежко, но единствено разумно решение"

В крайна сметка за преместването беше издадена писмена заповед. Директорът на "Александровска" проф. Борис Богов, който също е нефролог и бивш директор на Клиниката по нефрология се срещна в събота с представители на пациенти, за да им покаже къде ще се премести диспансера.

Според адвокат Христина Николова от Асоциацията на трансплантираните пациенти преместването е тежко, но единственото разумно решение, защото не е добре да останат на един етаж в сграда, която се обособява като Covid-звено. Тя посочи, че базата в която ги местят е чиста, ремонтирана, има отделни стаи с тоалетни.

От Александровска болница заявиха, че клиниката ще запази изцяло дейността си на новото място и не отговарят на истината тиражираните твърдения, че "единственото специализирано звено за бъбречно трансплантирани ще бъде унищожено".

"Променено ще бъде мястото, на което функционира Клиниката по нефрология и трансплантация, но сърцевината на дейността ѝ – лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите ще продължат да полагат грижи за тях, при това в подходящи за целта условия, в които е възможно да се изпълняват в пълен обем дейности и процедури, необходими за този тип пациенти, включително взимане на биопсични проби, плазмафереза и пр.", казаха от болницата.

"Александровска болница": Безопасно е, не е прецедент

Оттам отхвърлят и опасенията, че се увеличава риска от зараза на трансплантираните на новото място: "Грижите за сигурността на пациентите на УМБАЛ "Александровска" са еднакви във всичките ѝ структури. Доказателство за това, че тези усилия дават резултат в една изключително трудна пандемична среда е фактът, че до този момент е избегнато сериозно разпространение на Covid инфекция, както сред служителите на болницата, така и сред пациентите", казаха от болницата.

Оттам припомнят, че през целия период на епидемията, в зависимост от потребността от легла са били трансформирани и пребазирани и след това са възстановили дейността си последователно Клиника по кожни и венерически болести, Клиника по алергология, Клиника по обща и панкреатична хирургия (КОЧПХ), Клиника по урология, Клиника по хирургия.

На постъпващите в болницата пациенти се правят бързи антигенни тестове и при регистриран положителен резултат се прави PCR, като съмнителните пациенти изчакват в спешното отделение или в стаи тип "изолатор", които всяка клиника е обособила на територията си, включително Клиника по нефрология и трансплантация.

От болницата обясняват, че през целия период на епидемията в зависимост от потребността от легла са били трансформирани и пребазирани и след това са възстановили дейността си последователно Клиника по кожни и венерически болести, Клиника по алергология, Клиника по обща и панкреатична хирургия , Клиника по урология, Клиника по хирургия.

Според Иван Димитров от Българския пациентски форум настоящата ситуация показва, че изразеното експертно становище от проф. Паскалев срещу преместването на клиниката е било пренебрегнато: "За съжаление осъзнаваме много ясно, че в казусите с преформатирането в Covid-отделения специализирани структури като трансплантология, онкология, ревматология и други хронични заболявания, не става въпрос за медицина – става въпрос за политически популизъм, който няма да помогне на българската медицина и българските пациенти с хронични заболявания".

Преместване на клиники заради разкриването на допълнителни места за лечение на коронавирус тече и в други болници. Например Клиниката по ревматология на болница "Свети Иван Рилски" се мести от сградата на ул. "Урвич" в основната сграда на болницата на бул. "Акод. Ив. Гешов" 15.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус