Премиер и двама министри на "Викане от билото на покрива"

Премиер и двама министри на "Викане от билото на покрива"

Премиерът Бойко Борисов обеща “в следващите години“ да започнат да се строят нови спортни зали в провинцията. Във вторник той присъства на откриването на тренировъчна зала към мултифункционалната спортна зала на Четвърти километър в София. Малката тренировъчна зала е напълно готова и може да се използва преди окончателното завършване на целия комплекс, което се очаква да е през юни 2011 година.

Малката тренировъчна зала излизала “под 4 млн. лева“ и премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил “да му я подготвят като типов проект“. “Игровата ѝ площ е 25% по-голяма от тази на зала “Универсиада“. Надявам се следващите години ще направим един план и можем да започнем да правим такива съоръжения в други градове, където няма зали“, заяви премиерът.

Той присъства на откриването на баскетболен мач на деветокласници в готовата зала и констатира, че учениците са по - високи както от него, така и от по-възрастните баскетболисти.

Премиерът отчете, че залата е “поредната придобивка за София“ и с всеки месец строителството напредва.

Покривът на залата е готов и на него бе изпълнен старият български обичай “Викане от билото на покрива“, на който освен премиерът присъстваха министърът на спорта Свилен Нейков и военният министър Аню Ангелов.

От покрива на новата спортна зала майсторите нареждаха традиционните слова: “От нашия чорбаджия дойде подарък бял като сняг, червен като гюл. Той майсторите почете, калфите зарадва. Чорбаджията подарява един подарък, който струва 1000 гроша. Колкото са могилите в полето, толкова да са му кобилите. Колкото са на подаръка жичките, толкова да са му жълтичките. Господ в залата живот и здраве да внесе“.

Договорът за строителството на спортната зала с "Главболгарстрой" беше за 130 млн. лева с ДДС, но след идването на власт на ГЕРБ сумата бе намалена на 108 млн. лева с ДДС, след лична договорка между премиера Бойко Борисов и шефа на строителната компания Симеон Пешов.

Бойко Борисов не пожела да коментира въпроса с доплащането в болниците и финансовата криза в здравеопазването.

Споделяне

Още от България