Премиер и министър не видяха проблем в изборния туризъм

Премиер и министър не видяха проблем в изборния туризъм

Купуването на гласове е изключително тревожен феномен, който се проявява на тези избори, заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в изборната нощ. Той се позова на резултати от екзит пол в  градове като София и Стара Загора, които показват, че почти няма ромски гласове за българските социалисти. Масово техни гласове са подадени за ГЕРБ. Интересни са фактите, които се изнасят и за Благоевград.Това не може да не ни тревожи, коментира Станишев.

Той изтъкна предприети от МВР мерки, които “предотвратиха това явление да придобие масови мащаби”. Вътрешният министър Петков отчете “200 профилактирани в Перник и 50 – в Благоевград”, купували гласове.

Купуване на гласове е имало при всички избори, но за пръв път обществото прояви нетърпимост и това е резултат на волята, която беше демонстрирана от законодателя, продължи Петков.

Преди това от МВР отчетоха, че над 20 души са отведени в полицейските управления в цялата страна заради съмнения за купуване на гласове. Всички те обаче са освободени след разпит. Петков смята, че  прокуратурата трябва да има възможност да се самосезира при такива случаи.

Македония – новият източник за “внос на гласове”

Премиерът и вътрешният министър се опитаха да се измъкнат от острия проблем с вноса на гласове от Турция за коалиционния си партньор ДПС, като насочиха вниманието към Македония, която се открои като нов “резервоар” за вносни гласове.

По информация на граничната служба през вчерашния и днешния ден през трите ГКПП-та с Македония в страната са влезли 2832 души, за които има се смята, че са дошли да гласуват основно в Благоевград и Сандански. Притокът от Турция на граждани с извънредни автобуси е около 10 000 души, заяви Станишев, а Петков обобщи, че за последните 3-4 дни са пристигнали около 16 700 души, което не е драматично различно от това, което се е случвало досега.

Премиерът  коментира новината, че за пръв път има нова страна, източник на гласове у нас – “нашата приятелска съседка” Македония.

Вътрешният министър допълни, че с темата за изборния туризъм се “спекулира” и да се говори, че “туризмът е решил вота” в Кърджали и областта, е “пресилено и невярно”.    

Не може да се каже, че това е оказало някакво съществено ключово влияние върху изборните резултати, заключи и Станишев.

Търговията – трескава в ромските квартали

Множество сигнали за купуване на гласове дойдоха от ромските квартали. Маршрутки са превозвали избиратели в ромската махала в Хасково. Това се случва под наблюдението на тарторите в квартала. Слуховете сочат, че цената на гласа в тази части на града е около 100 лева. В Добрич роми протестираха срещу решение на местната полиция да пуснат задържан мъж, който е давал по 2 лева за глас в техния квартал.

По съшия начин до избирателните секции се превозват избиратели и в пловдивския квартал ”Столипиново”. Според документи, с които разполагат в някои партийни централи, цената на 1500 гласа е малко над 50 000 лева.

За три случая на купуване на гласове, единият от които в тополовградското село Устрем, където две лица са дали по 80 лева на двама граждани да гласуват за определена политическа сила и е образувано досъдебно производство, бе съобщено по-рано в изборния ден. Другият арест е в благоевградското село Рилци, където гражданин раздавал пари на гласоподаватели. В Бургас се предлагала стотачка, ако се гласува за определен кандидат-кмет.

Сигнали за купуване на изборни гласове са подадени и на територията на областните дирекции на полицията в Монтана, Хасково, Благоевград, Варна и др.

Прокуратурата ще бъде сезирана също за купуване на гласове в София, съобщи председателката на Общинската избирателна комисия Дияна Зулчева. Един от кандидатите за районен кмет на район "Витоша" е водил избиратели към изборна секция в кв. Владая и след като гласували заедно са се връщали към частно кафене.

Аналогичен случай е констатиран в район "Илинден", но там купувачът на гласове не е бил районен кмет. Безплатна почерпка пък била организирана за ромите в "Орландовци" тази нощ, след което всички вкупом били заведени до урните, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

По информация на МВР за последните три дни през пунктове на българо-турската граница са преминали 3500 граждани с извънредни паспорти. В същото време стана ясно, че в секционни комисии в Добрич, Хасково, Ихтиман и Нови пазар са подпечатвали автобусни билети, служебни бележки и паспорти с официалните печати на местните избори, предназначени за бюлетините.

Общият брой на жалбите подадени до Централата избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) е 80. Те се касаят предимно за агитация и купуване на гласове.

Изселници искат печати да доказват вота им

Общинските избирателни комисии отново са затрупани от сигнали за изборен туризъм и как маршрутки возят изселници и роми да гласуват организирано. Новост за този вот е настояването от страна на българите с двойно гражданство да им бъдат слагани печати на избирателните комисии върху билетите им до Турция и дори върху международните паспорти, за да докажели, че са гласували. Пред кого обаче трябва да послужат доказателствата не е ясно. След масовото допитване до Централната избирателна комисия, органът излезе с решение, че това не е разрешено.

В Русе дори бе освободен от длъжност председател на секционна избирателна комисия, който е поставил печат върху задграничния паспорт на избирател, съобщи председателят на общинската избирателна комисия Камелия Нейкова. Полицията ще направи проверка на случая и тогава ще се реши дали да има по-тежко административно наказание, обясни Нейкова.

Сред другите традиционни за всички избори у нас нарушения са неправомерната агитация в близост да избирателните секции, както и сигнали за поставени бомби в местата за гласуване, за да се възпрепятства вота.

Такава фалшива информация е била подадена във варненската полиция, но след претърсване на двете посочени училища е установено, че взривно устройства няма. Другият сигнал е бил за клуб "Рома", където няма изборна секция, но претърсване е установила, че бомба няма.

Сигнали за агитация в изборния ден има постъпили от столичния квартал Казичане, В Бургас е регистриран случай, при който е била заснета бюлетина с мобилен телефон. В района на Червен бряг е подадена жалба за хулиганство, както и друга жалба, че се гласува с фалшива бюлетина, но полицията установила, че става дума за недействителна бюлетина.

През нощта срещу изборите във Велинград е взривен джип "Порше", но от полицията отказаха информация за това чия собственост е и кой е управлявал автомобила.

От Централната избирателна комисия за местните избори съобщават за едва 3000 преминала през турско-българската граница на 28 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?