Премиерът: Ако те гони мечка, ще те хване, спасение няма

"Бъдете бдителни с тези проблемни животни“

Премиерът: Ако те гони мечка, ще те хване, спасение няма

Мечка подгони ли те, спасение няма и трябва да сме много бдителни с тези проблемни животни. Тези мисли споделя министър-председателят Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерския съвет в сряда, научаваме от стенограмата на заседанието. Изказването му е по повод приетия проект за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. С тях се забранява ловуването на кафява мечка. По изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни – мечки стръвници.

По време на заседанието министърът на земеделието Мирослав Найденов обяснява, че по този начин се откликва на тревогите на природозащитните организации и на притеснението на Европейската комисия.

Министърът на околната среда Нона Караджова допълва, че е имало проблемни случаи със защитени мечки в Родопите, но са били предприети мерки, включващи разяснителни кампании в района и раздаване на безплатни електропастири сред селските стопани.

Премиерът Бойко Борисов, който е известен с максимата си “Мечките са ни мили, но хората са ни по-мили“ обаче отново развива тезата, че на първо място трябва да е сигурността на хората.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма... Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам за приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и, ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор. Въпросът е как да съхраним максимално, между другото много голямата популация на мечки, която има вече – никога не е имало толкова мечки в България именно поради тези забрани да се ловуват, да се отстрелват. За радост имаме много и хубава популация. Следете внимателно въпроса“, коментира Борисов.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, допълва премиерът.

Според министър Нона Караджова - обезщетения се изплащат от десет години. "В момента тези плащания стават буквално в рамките на два-три дни за разлика отпреди години, когато са ставали за много дълго време.

Иначе Борисов заявява, че аплодира предложението, защото много обича животните. “Това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56 - 57 км в час”, допълва премиерът.

Споделяне

Още от България