"Ако на Цветанов са му дали 4 г., за това трябва да им дадат по 400..."

Премиерът атакува Владимира Янева за СРС разрешенията й по "Червей"

Борисов призова прокуратурата да е безкомпромисна и да обвини "всички по веригата"

Владимира Янева. Снимка: БГНЕС

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева стана в четвъртък мишена на остра атака от страна на премиера Бойко Борисов, който призова от Брюксел тя да бъде разследвана и съдена заради издадените от нея разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) с незаконно дълъг срок по разработката "Червей".

Както Mediapool писа, по неофициална информация именно Янева е одобрила серия от искания на Дирекция "Сигурност" в МВР за източване на данни от масивите на силовото ведомство, което е осъществявано от агенти на ДАНС в продължение на 300 дни в нарушение на Закона за СРС.

Това, на практика, бе потвърдено в четвъртък и от ръководителя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, който говори пред журналисти преди посещението си във Висшия съдебен съвет (ВСС), където запозна кадровиците на Темида със случая.

"Ако на Цветанов са му дали четири години (за отказани шест СРС-та – бел.ред.), за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата – от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост", избухна Борисов пред българските кореспонденти в Брюксел, където е на посещение по повод заседание на Европейския съвет.

По ирония на съдбата Янева бе избрана за председател на СГС от предишния състав на ВСС, който явно се поддаваше на натиск от страна на Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветанов по време на първия управленски мандат на ГЕРБ. Публично известен факт е, че съдията бе близка семейна приятелка на бившия МВР шеф.

На Борисов му се привидя медиен чадър над Янева

"Мине или не мине година, тези служби и системи възпаляват някакъв скандал, така върви цикличността. Обясненията са едно, а реалностите са други. Гледам, че много ревниво медиите пазят съдийката Владимира Янева, която е издала разрешителното. Шеф на съд е и след като шефът на съда издава такова разрешително и за такива срокове, призовах за изслушване във ВСС. Това е притеснително. Всички ще кажат, че няма нищо, но за мен 300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава – не става въпрос за банички, дали ще ги откраднат, или за някоя туба бензин. Стои доста несериозно, обижда публиката", възмути се министър-председателят, цитиран от БТА.

Впечатлението му, че медиите "ревниво" пазели председателя на СГС не кореспондират особено с десетките публикации, коментиращи предизвестения ѝ избор за поста през лятото на 2011 г. Веднага след назначението ѝ избухна и скандал свързан с факта, че въпреки, че бе уличена в конфликт на интереси, тя забави отвода си по едно от делата с голям обществен интерес, свързано с продажбите на скандалното общинско дружество "Софийски имоти". Тогавашните управляващи в лицето на Борисов и Цветанов обаче не намериха за необходимо да коментират случващото се. Бившият вътрешен министър дори се изказа неведнъж в нейна защита.

В Брюксел Борисов специално похвали работата на ръководеното от Бойко Рашков Бюро за контрол на СРС, което бе възстановено от БСП и ДПС в мандата на миналия парламент, след като по предложение на ГЕРБ бе закрито в началото на първия кабинет "Борисов". Сега обаче премиерът демонстрира задоволство, че "никой не може да заподозре политическа игра или реваншизъм от наша страна".

"Използваме времето да строим, да развиваме, да издигаме, всеки ден ни е важен. Тези скандали и разработки какво са донесли – харчи се огромен обществен ресурс от напрежението и недоверието, които се създават. От този скандал от тази разработка "Червей" няма един лев да влезе в държавата, няма да има абсолютно никакъв приход в държавата, хората няма по абсолютно никакъв начин да усетят, че нещо е правено за тяхно добро. Затова звеното за контрол на СРС е свършило много добра работа – много ясно са указани и действията на съдиите, прокурорите, службите. Когато заявител е МВР, а го експлоатира ДАНС, възниква въпросът защо – като МВР няма капацитет, да си го поиска ДАНС, да си носят отговорност! Бивш министър и началници казват, че дори не са знаели за това, вкл. и сегашният (главен секретар на МВР – бел.ред.). Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни, да стигнат докрай", призова Борисов.

Според Рашков има достатъчно доказателства за обвинения

Междувременно самият Рашков коментира във ВСС пред журналисти, че неговата служба е била сезирана за случая през декември м.г. от инспектората на МВР. Част от материалите, които са били събрани в силовото ведомство, са били изпратени веднага в прокуратурата.

Бюрото за контрол на СРС е получило само онази част от фактите, които са засягали прилагането на специалните разузнавателни средства. Според Рашков, който е бивш следовател, има събрани достатъчно данни за повдигане на обвинения срещу замесените лица.

"Безспорен е фактът, че по едно и също събитие, по едни и същи причини, е искано и получено разрешение на СРС в срокове, надхвърлящи законово допустимите", категоричен беше Рашков, допълвайки, че според него има проблем и в това, че при прилагането на СРС-тата е прескочен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, защото той коордирнира тази дейност в министерството.

От прокуратурата обаче коментираха неофициално, че такъв проблем няма, тъй като специалните разузнавателни средства са поискани от Дирекция "Сигурност" в МВР, която е на пряко подчинение на вътрешния министър.

"Има няколко искания за СРС, не са едно и две. Няколко са, за да се натрупа този огромен срок. Един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разрешенията", каза още Бойко Рашков.

Както е известно, до момента се знае, че в рамките на разработката безконтролно са източвани секретни данни от информационните масиви на МВР. Прокуратурата пък води разследване за незаконното използване на СРС-та и длъжностни престъпления в силовото ведомство.

Според председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов разработката е открита в МВР, но осъществена в ДАНС, каквато практика досега не е съществувала. Преди ден той обяви, че има информация, че в събраните по "Червей" данни от масивите на МВР са били "изчистени" и в момента не е ясно къде се намират. Информацията за скандалната разработка породи и съмнения, че чрез нея службите са проследявали активисти от антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски", което бе опровергано от премиера Борисов и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България