За разлика от Шаламанов

Премиерът Близнашки не знае за българи в "Ислямска държава"

За разлика от военния министър Велизар Шаламанов служебният премиер проф. Георги Близнашки обяви, че няма информация за българи, които се сражават на страната на "Ислямска държава".

"Към този момент службите по сигурност не са подавали данни към мен за българи-джихадисти", каза Близнашки и добави, че ще изчака данните от министъра на отбраната и тогава ще се произнесе по въпроса.

В същото време обаче Шаламанов коментира, че "всяка информация, която аз знам, се докладва по съответния ред и тя е докладвана".

В края на миналата седмица Шаламанов каза, че партньорски служби са съобщили за участието на българи в "Ислямска държава" и призова да бъде свикан Съветът по сигурността към Министерския съвет.

"Каквото можех да кажа, съм го казал, оттук нататък е въпрос на институционален подход, който е на ниво Съвет по сигурността, не на ниво министър на отбраната", заяви Велизар Шаламанов, припомняйки, че Съветът за сигурност може да се свика само от премиера.

Близнашки има достъп по закон до информация от всички служби, а може и да изисква такава.

По думите му е необходима сериозна оценка дали присъствието на българи в "Ислямска държава" създава заплаха за сигурността на страната.

Според международни анализатори в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в екстремистки групи, както и вербуването и спонсорирането на други лица със същата цел. Много държави вече направиха това, но не и България.

Наскоро служебният външен министър Даниел Митов също предложи да бъде инициирано законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава", но все още няма развитие по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България