Премиерът Близнашки поема сам подготовката на изборите

Георги Близнашки

Служебният премиер Георги Близнашки ще поеме сам координацията на централната администрация в процеса на подготовката и провеждането на парламентарните избори на 5 октомври. Това съобщи правителствената пресслужба, като се позова на подготвеното за вечерта в понеделник по БНТ изявление на премиера.

 

Решението на Близнашки идва след като назначената за министър за изборната подготовка и провеждането на изборите Красимира Медарова обяви в неделя, че се оттегля.

 

Часове след оттеглянето Близнашки каза пред журналисти, че днес (понеделник) ще се реши дали да има министър, който да се занимава конкретно с подготовката на изборите, или тази позиция да бъде закрита.

 

Премиерът призна, че му е било много трудно да намери фигура, която да разбира от изборен процес и изборно законодателство и която да се съгласи да напусне сегашната си позиция, за да бъде за два месеца министър. Той изказа съжаление, че Медарова, бивш председател на ЦИК по времето на ГЕРБ, се е отказала, защото е професионалист, но се съгласи с аргументите ѝ за оттеглянето, че негативната реакция от назначението ѝ може да се разпростре върху цялото правителство.

 

В подготвеното изявление пред БНТ премиерът казва, че за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.

 

"Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади", заявява проф. Близнашки. Премиерът отново определя като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. След което обяснява, че при създалата се ситуация с негативното приемане на назначението на Медарова е било преценено да няма такъв пост в правителството.

 

"Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“, казва той.

 

"Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила“, казва още министър-председателят пред БНТ. Той коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля.

 

"Най-важното сега е да имаме нормална обстановка в страната“, добавя проф. Близнашки и обобщава основните цели на служебното правителство – да стабилизира страната и да подготви добре изборите.

 

"Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви "Костинбродски афери“ няма да допуснем“, подчертава служебният премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?