Премиерът Близнашки се надява около 10 ноември да има ново правителство

Хайнц Фишер и Георги Близнашки, сн. БГНЕС

Надяваме се около 10 ноември, тази историческа дата, свързана с демократичните промени в България, да имаме ново правителство и всички работим в тази посока. Това е заявил премиерът проф. Георги Близнашки на срещата си президента на Австрия д-р Хайнц Фишер, който е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателят е коментирал, че 25 години след началото на прехода страната ни има нужда да се върне към базисните демократични ценности. В момента ситуацията у нас е относително спокойна, но политическите фактори имат нужда от подкрепа, за да бъде възвърнато доверието на хората, повече от 50 на сто от които не упражниха правото си на глас на парламентарните избори на 5 октомври, посочил Близнашки.

Според него актуализацията на бюджета за тази година, подготвена от служебния кабинет, трябва да бъде първа задача на новото правителство.

Премиерът и австрийският президент са обменили мнения по двустранното сътрудничество между България и Австрия и са го определили като отлично на всички равнища. Австрия е неизменно сред водещите търговско-икономически партньори на България. Средногодишният двустранен стокообмен през последните години надхвърля 1 млрд. евро, а от 1996 година насам австрийските инвестиции у нас доближават 6 млрд. евро, посочват от МС.

Споделяне

Още от България