Премиерът Близнашки ще работи с 10 съветници

Екипът му е в цялата палитра "ляво-център-дясно", преобладават юристите

Служебният премиер проф. Георги Близнашки. Сн. БГНЕС

Министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки е сформирал екип от 10 съветници, съобщиха от МС в четвъртък. Екипът му е от експерти, чиято политическа принадлежност и идейни възгледи са от цялата палитра "ляво-център-дясно".

За началник на кабинета е назначен Георги Георгиев. Той е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски“. Бил е член на комисията по досиетата от квотата на БСП, правен и бизнес консултант, адвокат по административно, търговско и финансово право. В периода 1990-1993 г. е заемал различни длъжности в Министерството на науката и висшето образование, бил е и главен секретар на министерството. В периода 2001-2003 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, когато министър е първо Костадин Паскалев (БСП), след това Валентин Церовски (НДСВ).

Проф. д-р Емилия Друмева е съветник на премиера по изборните въпроси. Завършила е право в Софийския университет, специализирала е в Германия, Испания, Португалия, САЩ, Великобритания. Била е сътрудник по национално и сравнително конституционно право в Института за правни науки при БАН, 13 години директор на дирекция "Правна и законодателна дейност” в НС, председател на експертния съвет към Временната комисия за изменение на Конституцията в 39-ото НС, български представител два мандата в Европейския комитет на Съвета на Европа. Съдия е в Конституционния съд от 2003 г. до 2012 г.

Съветник на премиера по национална сигурност ще бъде Цвятко Георгиев, магистър по право и по история и география от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“, магистър по психотерапия и консултиране от Нов български университет. Има следдипломни квалификации по медиация. В периода 2010-2013 г. е експертен сътрудник в подкомисията за парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения към НС. Преди това е работил в НСО и ДАНС, където е бил директор на дирекция "Защитена информация". Участвал е в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО.

Деница Желева е съветник на премиера по външнополитическите въпроси. Тя е магистър по скандинавистика, американистика и икономическа психология от Рейнския университет "Фридрих Вилхелм” в Бон. Специализирала е в дипломатическите институти на министерствата на външните работи на Германия и България. Работила е във фондация "Конрад Аденауер“ като координатор на проекти по медийната програма за Югоизточна Европа. Била е сътрудник в Катедра "Скандинавистика” във Философския факултет на Рейнския университет. В Датския културен институт в Бон е работила в звеното за връзки с обществеността.

Мая Иванова е съветник на министър-председателя по юридическите въпроси. Тя е магистър по право в Софийския университет, където е съосновател на Клуба по конституционно право. От юни 2013 г. е юридически съветник в Изпълнителна агенция "Морска администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а преди това е работила в адвокатска кантора.

Съветник по наказателно-правната реформа на премиера е доц. Юлиана Матеева, ръководител на катедра "Правни науки” във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър”. Професионалното ѝ развитие е изцяло в академичната сфера – преподавала е в ТУ – Варна, ЮЗУ – Благоевград и Варненския свободен университет.

Деканът на Стопанския факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. д-р Ганчо Ганчев ще бъде съветник на премиера Близнашки по икономическите въпроси. Завършил е международни отношения в Московския държавен институт. Специализирал е в чуждестранни научни организации и в международни финансови институции. Известен е като "ляв икономист". Бил е зам.-министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, при министър Румен Гечев.

Христо Христев е съветник на министър-председателя по европейските въпроси. Доктор е по право от Университета на Нанси, Франция, и е преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ. Води специализирани курсове по право на ЕС в Института по публична администрация и в Академията на МВР. Участвал е в различни изследователски проекти на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Институт "Отворено общество“, Transparency International, Фондация за развитие на правосъдието, Института по публична администрация на Германия. До 2007 г. е бил за.-председател на младежката организация на БСП, която напуска. Участник в миналогодишните антиправителствени протести на студентите и в гражданския проект на Саша Безуханова "MoveBG".

Веселин Нинов е съветник на министър-председателя по медийната политика. Досега той работеше в прессекретариата на президента Плевнелиев. Роден е на 16 октомври 1982 г. в Русе. Бакалавър е по връзки с обществеността от СУ, магистър по политология от Философския факултет на СУ по специалностите "Политически мениджмънт“ и "Международни политически отношения и сигурност“. Започва професионалната си кариера в Правителствената информационна служба през март 2005 година. От 2010 г. до 2012 г. е главен експерт в Министерството на финансите, а от февруари 2012 г. до 7 август 2014 г. е началник-отдел в прессекретариата на държавния глава.

Проф. Калин Янакиев ще бъде съветник на премиера по въпросите на духовната сфера. Преподавател е във Философския факултет на СУ. Има издадени 13 книги и десетки публикации и студии. Изследователските му интереси са в областта на християнството, философията, средновековието, културата, православието. До 2013 г. бе член на ръководството на ДСБ.

Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева ще бъде съветник на министър-председателя по въпросите на младежта и спорта. Професионалната ѝ кариера продължава от 1981 г. до 1994 г. За първи път намира място в топ 10 на световната ранглиста през1984 г. (№9), за да стигне до най-доброто си класиране – №3, през февруари1985 г. Спечелила е 19 титли на единично и четири титли на двойки. Бронзов медалист е от Олимпийските игри в Сеул. През 1993 г. е обявена за спортист №1 на Швейцария. Мануела Малеева е съосновател и оперативен мениджър на фондацията "Swissclinical”, която работи в подкрепа на децата с увреждания в България.

Споделяне

Още от България