Премиерът блокира Кристалина Георгиева за външнополитически представител на ЕС (Видео)

"Не сме спали, не сме си ходили. Изгоряха ми хотелите", обясни премиерът след маратонската среща в Брюксел

Премиерът блокира Кристалина Георгиева за външнополитически представител на ЕС (Видео)

Бойко Борисов е отхвърлил предложение Кристалина Георгиева да стане върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, съобщи самият той пред репортери в Брюксел след безрезултатно приключилата среща на европейските лидери за разпределение на висшите постове в ЕС. Според една от предпоследните версии на евентуална договорка, Кристалина Георгиева като представител на ЕНП трябваше да оглави Европейския съвет, а социалдемократът Франс Тимерманс – Европейската комисия, докато водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер – Европейския парламент. Името на Георгиева обаче бе спрягано и за върховен външполитически представител на ЕС.

Запитан само едно име ли се обсъжда за председател на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, премиерът Борисов отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел. "Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховния представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", каза Борисов.

Твърдението му, че е обсъждана и Мария Габриел, не се потвърждава от нито една световна медия, която има кореспонденти на място и следи както официалните, така и неофициалните разговори. Предлагат Габриел да бъде върховен представител, а например италианският премиер и вишеградските страни предлагат Кристалина Георгиева за този пост, каза премиерът.

В отговор на друг въпрос Борисов каза, че Георгиева няма шансове за оглави Европейския съвет и поясни: "Там либералите са неотстъпчиви".

После заяви, че Георгиева е подходяща за председател на ЕК: "Кристалина Георгиева e за поста председател на ЕК. Тя има прекрасна работа в Световната банка, не е без работа, за да ѝ търсим пост. Доста колеги я повдигнаха за председател за Еврокомисията, но трябва мнозинство".

Отказал за Георгиева, за да запази Мария Габриел като еврокомисар

Премиерът уточни, че е отказал поста на върховен външнополитически представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете:

"Комисар с реален ресор или преговарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени, ще кажат, че българката е виновна. Затова отказахме външната политика. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек", каза Борисов.

"Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на този пост. Аз съм номинирал Мария Габриел за еврокомисар с портфейл. Вчера за това съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа", продължи той.

В действителност Борисов едва ли би могъл да блокира номинацията на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика, ако до такъв компромис стигнат основните държави в ЕС. Но при липса на активна подкрепа от страна на България, постът може да бъде даден на друга страна. Това е ключов пост, един от петте най-важни в ЕС и би било крайно безотговорно България да проиграва шанса си да го спечели. Според някои източници Борисов се дърпал, защото в този пост няма материален интерес, свързан с еврофондове.

Видеото с Тимерманс целеше да покаже колко широко скроени сме

За публикуваното през нощта видео, в което Борисов разговаря с Тимерманс и което прекъсва след забележка на Тимерманс, че това не би трябвало да се излъчва, той каза: "Ние не сме игрален филм. Видеото целеше да покаже колко широко скроени сме и колко добре можем да правим подобни коалиции и да търсим компромиси за решаване на един проблем".

"Не сме спали, не сме си ходили. Изгоряха ми хотелите"

Не сме спали, не сме си ходили. Изгоряха ми хотелите... Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение", заяви Борисов по повод безизходицата в преговорите.

"Не си спомням да е имало такъв случай, освен за Гърция, но тогава имаше реална криза, сега ние си я създаваме", допълни той по повод рекордно дългите разговори, започнали в неделя, продължили цялата нощ с двустранни срещи и възобновени в 8 сутринта в понеделник.

По думите му формулата, която би събрала най-голяма подкрепа, е Манфред Вебер да оглави ЕП, а Тимерманс - ЕК.

"Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Утре в 11 часа ще говорим", каза още Борисов. 

В началото той обясни, че номинациите за висшите постове в ЕС стават по същия начин както се прави правителство. Ако не може да се направи мнозинство, то няма как да излъчи премиер. Трябва да намериш мнозинство в парламента, който ти гласува премиера и след това останалите постове. Към момента мнозинство могат да направят социалдемократите и ЕНП. Ако се включат и либералите с дадена позиция, става една работеща формула. Нямаш ли мнозинство, "правят се компромиси, отстъпва се".

Борисов даде следния пример: И аз спечелих изборите преди 4-5 години, но нямахме мнозинство и БСП и ДПС си направиха правителство, същото е сега между социалистите и либералите в ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа