Премиерът Борисов към египетския си колега: Само за канцлера Меркел ходят така

Това е втора визита на такова равнище в двустранните ни отношения с Кайро

Премиерът Борисов към египетския си колега: Само за канцлера Меркел ходят така

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Египет във вторник вечерта. На летището в Кайро той беше посрещнат с почетен гвардейски шпалир лично от премиера на страната Мустафа Мадбули, съобщи правителствената информационна служба.

"Благодаря, че си дошъл на самолета да ме чакаш. Само за канцлера Меркел ходят така", каза Борисов на Мадбули. Това става ясно от каченото видео на страницата на българския премиер във "Фейсбук".

Българската страна има интерес и би желала да види едно действително и трайно активизиране на политическия диалог с Египет, каза още Борисов по време на разговора си с министър-председателя и министър на жилищното строителство и урбанизацията на Египет Мустафа Кемал Мадбули, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Настоящото посещение на българския премиер е втора визита на това равнище в историята на двустранните ни отношения с Египет, утчняват от правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза, че българското правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори на България в Близкия изток и Северна Африка.

Премиерът добави, че страната ни е готова да развива пълноценни и взаимноизгодни отношения с Египет във всички области от взаимен интерес -икономика, енергетика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование и други. За тази цел е необходимо да бъдат очертани конкретни действия и практически стъпки за разширяване на сътрудничеството.

Борисов изрази увереност, че с настоящата му визита в Кайро ще се постигне конструктивен диалог по ключови теми от двустранен и регионален характер.

Във вторник - 23 октомври, българският премиер ще разговаря с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. В продължение на разговорите им по време на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

В българската делегация са още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

Споделяне

Още от България