Премиерът Борисов "работи добре с БХК" и не иска закриването му

снимка БГНЕС

"В случаите, когато се е налагало, с Българския хелзински комитет (БХК) сме работили добре". Това обясни премиерът Бойко Борисов във вторник пред близката до неговата партия ТВ Европа.

Преди ден коалиционният партньор във властта ВМРО призова главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от съда прекратяването на дейността на Българския хелзински комитет (БХК). Причината е "недопустима намеса в съдебната система" заради позицията на организацията по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

"Какво са поискали ВМРО си е тяхно решение. Ако ме питате за моето мнение, аз винаги съм бил за свободата на словото и свободата на изразяване на критични позиции", коментира Борисов и се разграничи изцяло от решението на ВМРО.

Премиерът обясни, че "неправителственият сектор е изключително важен като коректив на управлението".

"Винаги, когато са ни подавали сигнали и ние сме съумявали да ги отработим и са били правилни, ние сме се съобразявали с тях. Така че от ГЕРБ нямаме такива предложения (за закриване на неправителствени организации), допълни той.

Преди ден ВМРО обяви, че "БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност".

БХК отговори, че ВМРО използва правозащитната организация в предизборната си кампания. От БХК посочват още, че атаката срещу тях е и срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

БХК напомни, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която да е забранена.

"Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия", се казва в позицията на БХК.

Споделяне

Още от България