Премиерът Борисов влезе в учебниците по история

Премиерът Борисов влезе в учебниците по история

От тази година единадесетокласниците ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята в качеството му на премиер, пише в. "Труд". В учебника Борисов ще е в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев.

Учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас от тази есен ще имат нови учебници по история и по география, които вече са одобрени от просветния министър Сергей Игнатов. Книгите, по които тийнейджърите учеха досега, са издавани през 2001 г.

Голяма част от уроците са направени така, че да отговарят на изискванията на учителите. Изпратиха ни много предложения, с които се съобразихме, казва редакторът на учебниците Мария Босева от издателство ”Просвета”.

”Текстовете са написани по-разбираемо за децата, както поискаха учителите”, уверява още Босева и допълва, че новите книги са пълни с илюстрации и указания за подготовка на презентации. Основното по думите ѝ е било изискването за олекотяване на материала. В резултат новите учебници са по-малко страници - историята за деветокласниците и десетокласниците вече е с 30 страници по-малко, а тази за единадесетокласниците е намалена с около 10 листа.

Историята на България е разделена на 46 теми, сред които има специален урок за управлението на Тодор Живков. ”Историята на България е до 2012 г. Уроците са структурирани по нов начин, включени са нови теми, но няма пренаписване на фактите или изцяло нови тълкувания”, посочва още Босева пред изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България