Премиерът: България е против федерализация на Македония

Македонската опозиция поиска помощ от Бойко Борисов и служебен кабинет по български пример

Даниел Митов, Бойко Борисов, Зоран Заев, Янаки Стоилов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е "категорично против всякакви изказвания за федерализация на Македония" и държи острата политическа криза там да се реши с диалог по демократичен път.

В петък той разговаря в София с лидера на македонската опозиция Зоран Заев, като след срещата допълни, че "не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява политическата криза там, която е на нашата граница, при един народ, който е най-близък до България".

По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров атакува София със спекулации за подялба на Македония между България и Албания, срещу които българското външно министерство протестира остро.

"Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО. Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, такъв, какъвто Европа изисква", заяви още Борисов.

На срещата са присъствали заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов и външният министър Даниел Митов.

Преди ден първият ни дипломат съобщи, че на този етап България подкрепя идеята на Европейския съюз (ЕС) да изпрати свой специален пратеник в Македония за решаване на политическата криза. По-рано военният министър Николай Ненчев пък обяви, че София е възможен посредник в решаването на политическата криза в Македония.

Страната се тресе от политически скандали, като засега управляващите от ВМРО-ДПМНЕ отказват да подадат оставка.

След срещата лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев каза, че планът за уреждане на кризата е подчинен на европейските традиции и практики, минава през служебно правителство, което да подготви демократичните избори.

"Не искаме да повтаряме сценария, който видяхме в Украйна, както се случи по-рано в Сърбия. По мирен начин, без насилие трябва да се намерят решенията. Нашето искане е по примера на България да създадем техническо правителство, без влияния на двете най-големи партии или опозицията, или властта", посочи Заев.

Той каза, че от премиера и българските политици очаква да изпратят приятелски препоръки към Македония и като член на ЕС да помогнат по пътя на демократичните принципи да се намери решение на кризата.

"Приятелите са нужни, когато се появят проблеми, България е голям приятел на Македония", посочи Заев.

"Ще продължим с разкритията за корупция във властта, докато не се намери решение на политическата криза и това е начинът допълнително да упражним натиск, чрез диалог да се намери решение. Надявам с приятелската помощ на ЕС да намерим решения за излизане от кризата и бързото връщане на страната на пътя към ЕС и НАТО", каза още Заев.

Външният министър Даниел Митов съобщи от своя страна, че инициативата за срещата е дошла от Заев.

"Напълно наясно сме с всичко, което се случва в Република Македония, водим диалог с всички политически фактори. При всички положения ни трябва много солидна и активна работа с всички, за да може Македония да излезе възможно най-бързо от политическата криза", коментира Митов.

Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България