Възмутен от "изкуственото нагнетяване на напрежение"

Премиерът чака "със затаен дъх" прокуратурата да обясни за бюлетините

Главният секретар на МС: "Мултипринт" може да си печата изборни книжа и за фототапети

Премиерът чака "със затаен дъх" прокуратурата да обясни за бюлетините

Ден след приключването на парламентарните избори служебният премиер Марин Райков обяви, че чака "със затаен дъх" подробности от прокуратурата по акцията срещу печатницата "Мултипринт" на общински съветник от ГЕРБ в Костинброд, при която в събота, деня за размисъл преди вота, бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, готови за експедиция. От печатницата заявиха, че бюлетините били технологичен брак, но в неделя прокуратурата отрече това.

"Беше ми казано, че част от тях са технологичен брак. Това не е информация, която ми е предоставена по линията на прокуратурата, следователно аз оставам в очакване да разбера какво точно представляват тези 350 000 екземпляра", заяви Райков в понеделник.

От държавното обвинение по-късно съобщиха, че ще запазят мълчание до сряда. В събота бе оповестено, че е започнало разследване за престъпление по служба и за ръководене на група за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите.

Новината за откритите фалшиви бюлетини засили и съществуващите преди това опасения за манипулации на изборите, прозвучаха и призиви за касиране на вота.

Служебният премиер, чието правителство има основна задача да организира и проведе изборите, отрече да е имало масови нарушения.

Манипулации, сценарии, изкуствено нагнетяване на напрежение

"Изкуственото нагнетяване на напрежение, умножаването на скандалите, хипотезите, тиражирането на апокалиптични сценарии имаше за цел да демотивира българите да не гласуват. Държа да напомня. Това не се случи", заяви Райков.

"Доказателство за това са нарушенията на предизборното мълчание. Нарушенията в самия изборен ден са установени от органите на реда, а не с тяхно участие. Целта на цялата поредица от скандали и сценарии за манипулация на общественото мнение беше да бъде демотивиран вотът. Това не успя", повтори още веднъж премиерът без да споменава кой точно е манипулирал избирателите.

Само преди ден и президентът Росен Плевнелиев говори мъгляво за "сценарии" и "сценаристи", целящи дестабилизация на страната, отслабване на демократичните институции и непризнаване на изборите, но така и не конкретизира кого визира.

Плевнелиев обаче упрекна прокуратурата, че не е дала достатъчно информация по казуса.

В изборната нощ, след като стана ясно, че печелят изборите, но с недостатъчен брой гласове, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов открито атакуваха прокуратурата начело с ръководителя ѝ Сотир Цацаров за намеса в изборния процес. Борисов освен това разкритикува акцията на прокуратурата и ДАНС като "непрофесионална", а случващото се като "долна инсинуация", говорейки за компроматите, които са научени да правят хората на КГБ и ДС.

Служебният премиер каза, че властите са направили всичко, за да не допуснат нарушения на парламентарния вот, като целият процес в печатницата е бил проследяван от камери.

Правителството осъществило "превенция", поставяйки под охрана бюлетините

"Беше ми ясно заявено, че бюлетините са охранявани от 23 април. Дори и сега да отидете, ще видите, че тези бюлетини са там. Тези бюлетини не бяха използвани в изборния процес благодарение на нашата превенция. Предната вечер бюлетините бяха охранявани по договора от изпълнителя. Прокуратурата ще установи дали изпълнителят си е изпълнил ангажимента”, каза още Райков.

Той обясни, че в рамките на разследването за бюлетините обяснения е дал главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той работеше с Бойко Борисов като главен секретар на Столична община, докато лидерът на ГЕРБ беше кмет на града. При изборната победа през 2009 г. Борисов го направи главен секретар на МС, а Райков реши да го остави на поста.

"Росен Желязков беше един много добър юрист и знае как се сключват договори. На кого е тази печатница, в нито един момент не съм се интересувал, това обстоятелство не е било предмет на обсъждане. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, защото нито в заявката, нито в съображенията нито в един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик", посочи Райков, обвинявайки медиите, че "съзнателно" премълчават информацията, че правителството е поставило под охрана бюлетините в Костинброд, осъществявайки превенция.

Самият Росен Желязков обясни, че обществената поръчка за отпечатването на бюлетините е проведена от екип експерти, които са работили по такива поръчки в последните 15 години.

"Досега не е имало упреци към тези експерти. Поръчката е изпълнена от администрацията на Министерски съвет така, като е разписано в Изборния кодекс. Ангажимент на изпълнителя е да спазва законите. Изпълнителната власт може да превантира, но не е в състояние да контролира", каза Желязков.

"Няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фототапети"

Според него в "Мултипринт" можели да използват матриците за бюлетините за каквото си искат, като дори "няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фототапети". Той се аргументира с факта, че матриците оставали собственост на производителя.

Желязков напомни, че в договора има и клауза, според която, ако се наложи допълнително възлагане за отпечатване на ново количество бюлетини, възложителят писмено заявява това. Подобно допълнително възлагане не е имало.

"Не познавам собственика на печатницата. Не съм ходил в Костинброд и той не е идвал в Министерски съвет", каза Желязков, за който се разбра, че вече е отговарял на въпросите на прокуратурата във връзка с договора с "Мултипринт".

Райков за партиите в новия парламент: Няма морално девствени

По повод обвиненията към служебния кабинет, че не си е свършил работата по осигуряването на нормално протичане на изборите, премиерът Райков припомни, че поемането на управлението на страната от колегите му е станало след като политическите партии са отказали да поемат тази отговорност и неговите министри са работили без лични амбиции.

"Успокоена е социалната атмосфера, а сега е излишно който и да е да се упражнява върху служебното правителство, което има единствено за цел да предаде управлението на страната в ръцете на отговорно и стабилно правителство", заяви премиерът, добавяйки, че "със своите решения правителството не е дало предимство на нито една политическа сила в рамките на предизборната борба".

Райков призова политическите сили да не горят мостове помежду си, защото държавата и народът очакват стабилно и работещо правителство: "Ако бъде сформирано правителство, което постави под въпрос финансовата стабилност на страната в името на оцеляването на един или друг политически лидер, това ще потопи цялата страна. Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които до една са участвали в управлението на страната досега. Няма морално девствени. Препоръчвам смирение и отговорност пред лицето на социалните страдания на българския народ."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?