Премиерът чакал Станков с промените на съдебния закон, за да се срещне с ВСС

Министър председателят не е отхвърлил поканата на Висшият съдебен съвет /ВСС/ за среща, но още не е решил кога ще се състои тя, заяви днес правителственият говорител Димитър Цонев. През ноември м.г. висшите магистрати решиха да поканят премиера заради изявления на министрите Меглена Кунева и Николай Василев, че съдебната система е най-големият икономически проблем на България, както и че делото в Конституционния съд срещу съдебния закон затруднява преговорите с Европейския съюз.

Досега единствено министърът по европейските въпроси се отзова на поканата на магистратите. През декември Кунева отиде на заседание на ВСС, където обсъди заедно с членовете на съвета хода на съдебната реформа. Вицепремиерът Николай Василев до момента не се е отзовал, въпреки че бе канен за разговор няколко пъти.

Не мисля, че премиерът е отхвърлил поканата на Висшия съдебен съвет, което означава, че тази среща рано или късно ще се състои, заяви днес Цонев. Той обаче не можа да каже кога ще стане това. Според него забавянето се дължи на две причини - едната е натоварената програма на Симеон, а другата - дневният ред на ВСС. По думите му имало нужда от един по-дълъг срок, за да може тази среща да бъде проведена. "Срещата е важна и аз не мисля, че от днес за утре тя може да бъде подготвена и да премине по начин, който да е от полза на изпълнителната и на съдебната власт", коментира Цонев.

Репликиран от журналисти, че поканата към премиера е отпреди 2 месеца, Цонев каза:"В момента, в който министър-председателят реши, 10 дни предварително, тази среща може да се осъществи".

Според правителственият говорител срещата би била по-полезна, след като министърът на правосъдието Антон Станков бъде готов с промените в Закона за съдебната власт във връзка с решението на Конституционния съд. Това не се очаквало да стане до заседанието на правителството този четвъртък.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?