Премиерът: Четири години безпрецедентен напредък

Премиерът: Четири години безпрецедентен напредък

През последните четири години България е отбелязала "безпрецедентен напредък". Такава е оценката на министър-председателя и лидер на БСП Сергей Станишев, изказана и развита в две обширни интервюта в четвъртък.

За него изтичащият мандат е време на "просперитет и по-високо качество на живот на хората", на "сериозно развитие и утвърждаване на българската демокрация", а правителството му е "адекватен пример за ефективно и отговорно управление".

Като доказателство за "правилната" политика на правителството премиерът съобщава, че "дори в условията на застой по време на криза, за първото тримесечие на т. г. ръстът в реално изражение на доходите на гражданите е близо 10 на сто в сравнение със същия период на 2008 г.".

Обсъждали се и възможностите за увеличаване на минималната работна заплата, "но най-вероятно тази антикризисна мярка ще остане за след изборите".

След като изказва възмущението си, че в предизборната кампания се получават "само кухи обещания", Станишев обещава към края на следващия мандат средна заплата 950 лева и 450 лева средна пенсия.

В същия оптимистичен дух Станишев уверява, че "страната ни ще преодолее негативните кризисни ефекти по-бързо от останалите страни членки на ЕС и през втората половина на следващата година ще можем да ускорим икономическия си растеж".

По повод страховете на хората за доходите и работните им места премиерът обявява: "правим всичко необходимо и нищо по-малко!".

Освен това обаче правителството е направило и "всичко, което можеше да се направи за решаването на проблеми, трупани повече от десетилетие, както в съдебната система, така и в системата на МВР".

А относно борбата с организираната престъпност и корупцията, казва Станишев, "смея да твърдя, че работата, която това правителство извърши, няма аналог в предходни години". И нещо повече: "за пръв път в страната се води планомерна и системна политика за борба с корупцията".

По отношение на европейските фондове пък правителството е успяло "по недвусмислен начин да покаже волята си да се справи с тази нелека задача". Въобще, премиерът "с гордост" отбелязва, че "отношенията с европейските ни партньори са много по-добри".

Като премиер Станишев не е "правил компромиси с едно нещо - със силното си желание и амбиция България да стане модерна и просперираща държава".

Колкото до тройната коалиция, тя е доказала, "че, когато имаме високи общи цели, можем да преодолеем дребните партийни разногласия".

Станишев с удоволствие съобщава, че е лидер на "диалогична, демократична и солидарна партия като БСП" и добавя: "Съвсем друго е да си лидер на партия, в която си бог и самодържец - вижте неформалния Борисов, вижте Костов, вижте Доган".

"Кампанията се превърна в понякога голямо оплюване - за съжаление, фрази много - съдържание малко", каза премиерът пред бТВ и, след като преразказа и доразви със свои думи предизборния клип на БСП с брадвата и пъклените планове на Борисов и Костов, отбеляза:

"Вижте, партия "Атака" се утвърди като стабилен феномен в българската политика. Виждам, че господин Сидеров се опитва да се държи по-умерено като риторика най-малкото. Ами, Бойко Борисов и Яне Янев го надприказваха по ксенофобия, по антитурски изказвания."

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?