Премиерът дал зелена светлина за нови изтребители

Договорът може да бъде подписан тази година, а машините да дойдат 2018-2019 г.

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

След като Бойко Борисов на няколко пъти еднолично "отменяше" модернизацията на бойната авиация, в четвъртък военният министър Николай Ненчев увери, че премиерът смята за възможно още тази година да бъде подписана една от най-скъпите армейски сделки – за придобиването на нов тип боен самолет.

"В крайна сметка вчера с началника на отбраната, в една лична среща с премиера Бойко Борисов бяхме категорично уверени, че всичко това ще случи в сроковете, които сме си поставили, а това означава, че до края на годината може да има подписани договори", заяви Николай Ненчев в авиационната база "Граф Игнатиево" в четвъртък.

Очаква се сделката да стигне 1 млрд. лева, като засега няма яснота дали ще се проведе конкурс или машините ще бъдат закупени с пряко договаряне на междудържавна основа.

"На първия етап ще се разглеждат три варианта - Грипен, Еврофайтер и F-16", заяви Ненчев.

Процедурата за закупуване на нов изтребител ще започне веднага, след като в Народното събрание приемат проекта за инвестиционен разход, допълни началникът на отбраната ген. Константин Попов.

Според него възможностите за получаването на първите нови самолети са 2018-2019 година, като на първо време трябва да се закупят 8-9, а на по-късен етап да се стигне до цяла ескадрила.

Според експерти България може да си позволи финансово само две възможности за нов тип изтребители - придобиване на самолети втора ръка F-16 или нови "Грипен".

На масата има опция САЩ да ни предоставят безплатно F-16, но България ще трябва сама да ги модернизира, да закупи въоръжение и наземни системи за тях. Стари F-16 може да закупим и от страни като Гърция, Белгия, Холандия и други. По време на първия кабинет "Борисов" България бе близо до сделка с Португалия за стари F-16, но в крайна сметка не успя да сключи договор и от това се възползваха румънците. Португалия разполага с още машини и вероятно ще се търсят разговори и с нея.

Идеята на Министерството на отбраната е договорът да бъде подписан, а първата вноска по него да се заплати със заложените в бюджета за тази година 80 млн. лв. целево финансиране за Военновъздушните сили.

Ненчев съобщи още, че в края на май очакваме да дойдат още два ремонтирани двигателя за МиГ-29 от Полша, а предстои и втори договор за логистична дългосрочна поддръжка на изтребителите.

Той уточни, че става въпрос за толкова двигатели и части, колкото са необходими, за да могат да летят 12 машини.

Паралелно с това ще бъдат купени и шест нови двигатели за старите съветски изтребители.

Според ръководството на Военновъздушните сили и външни експерти обаче България в перспектива не може да си позволи да поддържа и МиГ-овете, и нови изтребители.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?