Премиерът: Дали протестите целят да се спре борбата с престъпността?

Защо президентът се среща с Нинова, а отказва на ГЕРБ, пита Борисов

Премиерът: Дали протестите целят да се спре борбата с престъпността?

Новият монитронигов доклад на ЕК за България също влезе в работа за кризисния пиар на правителството за туширане на протестите. Публикуваният преди ден документ е с по-позитивен тон и е стъпка към прекратяване на мониторинга в този му вид и замяната му с друг механизъм.

Докладът на ЕК за напредъка на България кореспондира и с най-щедрия бюджет към всички съсловия в историята на България бюджет на държавата, констатира премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда.

Той изтъкна, че тези пари са благодарение на добрите резултати в борбата с корупцията и контрабандата, предаде БТА.

Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, че ако България продължи по поетия път, ще отпадне мониторинговият механизъм преди края на мандата на тази Европейска комисия.

Борисов подчерта, че за първи път от шест точки три се затварят и те се отнасят до темите: организирана престъпност, съдебна реформа, нещо, което десетилетия е тормозило българите. После изтъкна нарасналите приходи от спряната контрабанда и други успехи на правителството. Накрай попита дали с протестите се иска да спре борбата с престъпността и дали оценката им, че състоянието в страна е "блато" кореспондира с резултатите от доклада.

Борисов изрази убедеността си, че и холандското правителство, когато се запознае с доклада, би могло да промени позицията си по темата Шенген и България.

Лъжичката катран в меда обаче се оказаха констатациите на ЕК за медийната свобода в България, поради което премиерът поиска незабавно да се проведе дебат на тази тема с участието на еврокомисари. Борисов, разбира се, съвсем не споделя критиките за медийната среда в страната.

Премиерът възнегодува и от поведението на президента Румен Радев, който отказа среща с шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов, пожелали да му обяснят мотивите си да вдигнат данъка за старите автомобили, за поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и със състоянието в сектора на горивата, чиито високи цени изкараха хиляди на протест в различни градове на страната.

Борисов отбеляза, че президентът се е виждал с лидера на БСП Корнелия Нинова, която го запознала с партийния документ "Визия за България".

"Аз видях Корнелия Нинова да отива и да предлага визията си за България. Значи БСП може да го покани на пленум, БСП може да отиде да си представи визията, ние не можем да отидем да му представим въпроси от общонационално значение", възмути се Бойко Борисов.

Преди ден партийният му заместник Цветан Цветанов обяви, че БСП и президентът стоят зад протестите. "Това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението" , каза Цветанов, според когото президентът тласка страната към предсрочни избори, за да може да назначи служебно правителство. По-рано обаче Румен Радев коментира, че оставките в този момент не са решение, а абдикация от отговорност. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък каза, че партията ѝ не е инициирала протестите, но ги подкрепя.

Президентът отказа да се среща с представителите на ГЕРБ с мотива, че не иска да се намесва в законотворческия процес.


 

 
Споделяне

Още по темата

Още от България