Премиерът дава на народа имената на виновниците

Премиерът дава на народа имената на виновниците

Изправен пред заплахата Брюксел да спре пари и на неговото правителство, премиерът Бойко Борисов заяви в сряда, че е разпоредил на министрите си да изготвят списъци с всички провали по еврофондовете на кабинета "Станишев" и виновниците за тях. В списъците трябва да присъстват "министерствата, министрите и длъжностните лица, които са виновни, по дати и защо ще загубим огромни пари".

Борисов каза също, че днес са организирани "щабове – премиер, вицепремиер, министър, съответно по ИСПА, по ФАР, по екология, регионално министерство, вътрешни работи", а вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заминава за Брюксел, където ще се срещне с "всички подред, ще им даде плана, който имаме, анализа, който сме направили и по какъв начин възнамеряваме да го направим".

В края на миналата седмица екоминистърът Нона Караджова обяви, че бившият кабинет не е информирал за опасността ЕК да спре достъпа да 1.8 млрд. евро по оперативната програма “Околна среда“ (ОПОС) заради оскъпени, ненужни на страната и спорни като ефективност общински проекти. Премиерът Борисов обяви, че правителството "Станишев" е саботирало страната, криейки писмата, които предупреждават, че може да бъдат загубени милиони евро – 15-20% по оперативната програма.

"Че са крили писма, крили са. Че не са отговорили, не са отговорили. В противен случай всичко това нямаше да се случва. Ние сега се опитваме да оправим бакиите, затова му казах на Станишев да бъде по-колегиален, знае какво ни е причинил - поне да си мълчат", коментира Борисов в сряда.

Станишев и бившите му министри отричат да са крили писма, а освен това посочиха, че новото правителство, което управлява вече 6 месеца, е имало пълната възможност да се запознае със завареното положение.

Последното бе донякъде признато от министъра на околната среда Нона Караджова, която каза, че макар да са открили "тайното" писмо едва сега, мерки за справяне с наследените проблеми са взети още при встъпването ѝ в длъжност.

Бойко Борисов даде в сряда и други примери, като договора за строителството на магистрала "Люлин" и забавянето на проекта за изграждане на Дунав мост 2. "Така са подписали магистрала "Люлин", че сега ни искат 70 млн. отгоре. Това не е ли заобикаляне на закона за обществените поръчки?! От къде да ги извадя, а в края на тази година Брюксел си тегли парите, ако не я направим", разясни премиерът.

Той съобщи още, че е говорил с румънския премиер да се поиска от Брюксел удължаване на срока по проекта за Дунав мост с една година, за да не се загубят 200 млн. евро, тъй като "2010-та година мандалото хлопва".

Споделяне

Още по темата

Още от България