Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът декларира държавническа воля за заглушаване на СРС-скандалите

За Райков "по-големият проблем" е, че Борисов станал жертва на незаконно подслушване

141 коментара
Петя Първанова, Марин Райков и Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

"Ние, моето правителство, поехме ангажимент, че ще направим честни, прозрачни и демократични избори. Ние не можем да ги направим сами, без помощта на политическите сили. Ние ще създадем условия за честни избори, но могат ли да бъдат честни избори, в рамките на които някои политически сили хранят обществото със скандали."

 

Това обяви във вторник служебният премиер Марин Райков по време на безпрецедентна пресконференция с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Петя Първанова.

 

От думите на министър-председателя стана ясно, че необичайният формат бил наложителен, за да се отговори на вихрещите се през последните седмици скандали, свързани с разследванията за нерегламентирано подслушване в МВР и за корупция срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, както и с последния шокиращ запис от къщата на експремиера Бойко Борисов в Банкя.

 

Райков свика въпросния брифинг само три дни, след като редица медии получиха три аудиофайла, от които ставаше ясно, че на 15 април т.г. Борисов, ексаграрният министър Мирослав Найденов и подалият оставка градски прокурор Николай Кокинов обсъждат възможностите за манипулиране на делото за корупция, принуда и служебно престъпление срещу Найденов.

 

Въпреки множеството пасажи от тази беседа, в които директно се обсъжда възможна търговия с влияние от страна на Кокинов, а той не спира да се оплаква, че откакто Борисов "си избра" Цацаров за главен прокурор, "всички ме репресират", премиерът видя проблем единствено във факта, че записите са направени без знанието на предшественика му.

 

"Не зная дали този разговор е проведен в този вид. При всички положения, ако става дума за записан разговор без негово съгласие (на Борисов – бел.ред.), смятам, че тук е по-големият проблем. Всички български граждани имат правото да не бъдат подслушвани. Още в самото начало това беше моето становище. В една демократична и европейска държава, каквато е България, този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобно нарушение е станал бившият министър-председател. Смятам, че това е основното, а не стилът, който той е преценил за подходящ в общуването си на 4 или 6 очи", коментира във вторник Райков.

 

Той обаче предпочете да се придържа предимно към предварително обявената тема на медийната си изява – демонстрация, че държавността трябва да бъде поставена над поредните СРС-скандали.

 

"Работеща демокрация, независими институции, амбиция за спазване на закона..."

 

"Нека не забравяме, че само допреди месец и нещо хората бяха на улицата. Ние обещахме, че ще успокоим обществото и смятам, че го направихме. Да, хората се прибраха, но не забравиха, само дадоха шанс на политическата класа. От нея те очакваха решения, а не скандали. Някои може би забравиха, че и след 12 май ще живеем заедно, някои може би забравиха, че и след 12 май ще има държава. Посланието на някои политически сили днес е, че българската демокрация боледува, че българските политически сили са склонни да генерират скандали, а не политически проекти за излизане от икономическата и социалната криза", продължи служебният премиер, уточнявайки, че "моят отговор днес е това съвместно изявление заедно с главния прокурор г-н Цацаров и заедно с министъра на вътрешните работи г-жа Първанова"

 

С доста приповдигнат и оптимистичен тон Райков обясни на медиите, че институциите всъщност не воюват помежду си, а предлагат съвместни решения на проблема, установен от прокурорската проверка на използването на мобилна техника за подслушване в МВР.

 

"Ние държим да идентифицираме къде се къса документалната връзка и контролът върху приложението на СРС-тата и г-н Цацаров най-добронамерено ще ни помогне за това. Нееднократно заявих своята подкрепа за него, за неговата работа... там, където някои искат да виждат скандал, аз виждам работеща демокрация, независими институции, амбиция за спазване на закона", добави министър-председателят.

 

Обръщайки се към вътрешния министър Петя Първанова, Райков направи опит да разсее все по-засилващите се съмнения, че в момента МВР се намира в ситуация на пълно безвластие и теч на всякакъв тип информация, заявявайки формално, че "това е една институция, която ще продължи да бъде и за в бъдеще един от стълбовете на закона на демокрацията, една институция, която ще продължи ефикасно да брани сигурността на българските граждани".

 

"Аз лично поех ангажимент от самото началото на мандата на това правителство да не допусна МВР да бъде принесено в жертва на общата атмосфера, свързана с предизборния период", лаконично обобщи премиерът, подкрепяйки по този начин позицията на Първанова да не прави никакви кадрови промени в ръководството на МВР по време на краткия си мандат.

 

Цацаров индиректно нападна Цветанов заради критиките му към прокуратурата

 

Главният прокурор пък използва странното медийно събитие, за да атакува индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. През последните седмици той нееднократно заяви, че прокуратурата е извършила "национално предателство" и, че с образуваните разследвания за СРС-тата и срещу Флоров всъщност обслужва организираната престъпност.

 

"Аз съм дълбоко убеден, че действията на българската прокуратура в никакъв случай не могат да бъдат квалифицирани нито като тежък удар върху системата на МВР, нито като голям плюс за организираната престъпност. Такава оценка за нас действително бе направена, но за мен тя е плод повече на политическа спекула, отколкото на реална преценка.

 

Ние не рушим МВР, защото работим заедно в името на общи цели. Нарушенията на закона, осъществени от отделни служители, колкото и високи или ниско, образно казано, да са те в йерархията на това министерство, не са повод за негативна оценка за целия личен състав на министерството, което дебело подчертавам, наистина работи според закона.

 

И още нещо – ние не създаваме и плюсове за организираната престъпност, така както някои твърдят. Колкото и да е тежко те да го признаят, на престъпността се противодейства само чрез закона", обяви Цацаров, с което затвърди впечатлението, че прокуратурата иска да демонстрира непозната за нея досега независимост от поведението на бившия МВР шеф.

 

По повод темата с нерагламентираното подслушване, ръководителят на държавното обвинение прогнозира, че в дните до парламентарните избори на 12 май, може да избухнат "нови и нови нечисти скандали".

 

Опитвайки се също да демонстрира воля за тяхното заглушаване обаче, Цацаров цитира думи на президента Росен Плевнелиев, които той му казал наскоро: "Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори!"

 

"Искам да апелирам тук пред всички, които се изказват по темата с т.нар. нерегламентирани подслушвания – да спрат с коментарите. Има висящо наказателно производство и според закона прокуратурата е органът, който ако прецени, има правото да коментира този въпрос. Всичко останало вреди на имиджа и на нормалната работа на министерството", включи се и вътрешният министър Петя Първанова.

 

Калин Георгиев не е опровергавал доклада на прокуратурата за мобилните СРС-та

 

Очаквано тя не пожела да коментира зачестилите медийни изяви на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който дори си позволи публично да опровергае констатациите на обвинителите за тоталната липса на контрол над мобилното подслушване в свои интервюта пред в. "24 часа", Нова телевизия и БНР.

 

Вместо Първанов думата по тази тема взе отново премиерът Райков, който призова журналистите да проявят разбиране към Георгиев, който според него просто проявявал солидарност към обвинените четирима служители на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО).

 

"Главният секретар на МВР е представител на професионалната прослойка в МВР, той очевидно е движен от желанието да защити своите колеги. Неговите коментари, разбира се, не трябва да минават определени граници, аз самият съм изразявал, така, това пожелание... Вярва, че той ще намери правилния и по-правилния тон, но недейте да го упреквате за това, че има чувство за солидарност със своите колеги. Разбира се, никой не трябва да има съмнения – това чувство за солидарност по никакъв начин и в нито един миг няма да прерастне в опит за прикриване на истината", коментира премиерът.

 

Според Цацаров пък, Георгиев действително се опитал да отрече констатациите в прокурорския доклад от проверката на техниката за мобилни СРС-та. По време на разпита, на който бе привикан впоследствие обаче, той не потвърдил думите си пред медиите.

 

"Има две форми на опровергаване. Едната е опровергаване чрез използване на средствата за масова информация. Другата форма на опровергаване е опровергаване, което става в съответно професионално качество. При цялото ми уважение към медиите, разбира се, всеки е свободен да говори това, което намери за добре, в интервю във в. "24 часа" констатациите на прокуратурата действително бяха опровергани. За мен обаче е важно опровергаване, което е в съответната процесуална форма. А в съответната процесуална форма, която е разпит, аз опровергаване не видях", обясни главният прокурор.

 

Райков се размина с прокуратурата за процедурата за мобилно подслушване

 

По повод заключенията на колегите си, че в СДОТО "няма утвърден писмен регламент за използването на специализираната апаратура, монтирането на мобилна техника, както и излизането и прибирането на същата техника по работа по конкретни задачи", Цацаров заяви, че в МВР вече е сформирана работна група, която да изготви подробен регламент, както препоръчаха от държавното обвинение още на 15 април.

 

"Тази препоръка касае незабавно приемане на правила, макар и временни, относно прилагането на тази мобилна техника. Такива правила са гаранция за защита на правата на гражданите, както и безспорно преграда срещу нарушенията на закона. Те трябва да запълнят онова, да го наречем така, сиво пространство на нормативния вакуум, което е основна предпоставка за незаконни действия.

 

До няколко дни аз съм сигурен, че заповедта от служебния министър на вътрешните работи ще бъде факт. Нейното съдържание не е най-важното сега, дори и поради факта, че съдържа класифицирана информация. По-важна е общата воля за работа и създаването на писмени правила там, където до този момент такива просто не са съществували", обобщи главният прокурор.

 

Премиерът Райков обаче сериозно се размина с думите му по тази тема, отговаряйки на уточняващ журналистически въпрос по повод липсващите в МВР правила за мобилно подслушване: "Не сте разбрал, разбира се че има правила, ние говорим за тяхното усъвършенстване".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

141 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #141

  Премиерът декларира държавническа воля за заглушаване на БСП-скандалите

 2. Анонимен
  #140

  До 129 ХАЙДЕ ДА СИ ИЗЯСНИШ НЕЩАТА. МАРИН РАЙКОВ Е РУМНАДЖИЯ. ДС НЕ СЪЩЕСТВУВА. А ВЪОБЩЕ ДС Е ШАПКА НА РАЗЛИЧНИ УПРАВЛЕНИЯ И НЯКОИ, ЗА ДА ПОКРИЯТ ИСТИНСКИТЕ ДОНОСНИЦИ СЛОЖИХА ЗНАК НА РАВЕНСТВО МЕЖДА ЦЯЛОТО ДС И ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ. РУМНАДЖИИТЕ МЪЛЧАХА, ИЗКАРАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ В ЧАСТНИ ФИРМИ В ЧУЖБИНА И СТРАНАТА И УЧАСТВАХА ЗА РАЗВЯВАТ ПЛАШИЛОТО ДС, РАЗБИРАЙ ХОРАТА ОТ ПЪРВО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ - ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ, ОТ КОИТО НЕ ВИНАГИ ИМАХА КОМПЛЕКСИ ЗАЩОТО ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ БЯХА ПО-ПРОСТИ.

 3. Анонимен
  #139

  Банкянския хитрец нещо ги смъмри и те побързаха за засвидетелстват робското си поведение. Шибана държава.

 4. Анонимен
  #138

  Според мен гражданите трябва да подготвим някакъв текст тип запорожските казаци пишат писмо до турския султан...нещо като пакт, неформален етичен кодекс, който да бъде подписан от политиците и техните партии...нещо от рода на "Поемам ангажимент да спазвам закона, да не крада и тн , да не използвам СРС-та и пр." иподпис от всички кандидат и тн управляващи, законодатели, при неспазване на пакта - сбогом - в смисъл край сполитическата кариера - и това под някакъв граждански контрол...В противен случай това никога няма да спре!

 5. Анонимен
  #137

  Това жалко управление, на тази жалка герберска марионетка, назначена за служебен премиер, е много по-опасно, много по-вредно за държавата дори и от първия герберски ешалон - този на банкянската лмутра! Отвсякъде издиша лицето Райков, отвсякъде! От километри смърди на мръсни герберски поръчки и ангажименти, които е засатвен да изпълнява! Защото, много здраво го държат за топките, както и за досието му! Герберски измамници и лъжци - това е сужебното правителство! И никакви общи и банални приказки на оня от РУМНО няма да ни заблудят!

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #136
 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #135
 8. Анонимен
  #134

  Няма, никаква разлика между предишното и сегашното управление на ГЕРБ.
  Вижда се как вожда привиква Градски прокурор на разпит в личната си къща.Става ясно, че записа е правен след като подаде оставка, което ни води на мисълта, че новото(старо) МВР си е под негов контрол.Тази министърка, която не е спряла да обикаля ТВ студията и да разправя, че нямало нищо нередно в МВР е толкова нагла, че си позволява да казва кой има право да коментира и кой не темата.
  Тази наглост и арогантност,която си позволява

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #133
 10. Анонимен
  #132

  Заглушаване.-Колко угодно? Да не би случайно да лъсне порочната система и извършителите да понесат последствия. Да заглушим проблема вместо да го решим. Е, да, за второто се иска функционираща съдебна система и стабилни демократически основи. Хайде да видим има ли ги.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.