Премиерът: Дигиталните умения са богатство, чичко Гугъл знае всичко

Българският малък и среден бизнес изостава в дигиталните си умения

Премиерът: Дигиталните умения са богатство, чичко Гугъл знае всичко

"В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство... Спориме ли за нещо, чукни в Гугъл и го провери. Чичко Гугъл знае всичко". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри програмата на американския технологичен гигант "Растеж с Гугъл" (Grow with Google) в София, която се подкрепя от правителството.

Инициативата е част от поетия от "Гугъл" (Google) ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа. Компанията обяви, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от Европейската комисия "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии", посочиха от компанията.

Тези ѝ усилия се възприемат от ЕС и като опит за влияние върху националните правителства и медиите, тъй като "Гугъл" е атакувана от Европейската комисия за неплащане на данъци в Европа.

През април 2016 г. "Гугъл" започна програмата "Дигитален гараж в България" като безплатна онлайн платформа за обучение на дигитален маркетинг и онлайн бизнес за служители и предприемачи от малките и средни предприятия. Оттогава досега повече от 26 000 души са обучени в областта на цифровите умения чрез платформата, а 21% от преминалите през програмата твърдят, че са усетили позитивен ефект върху кариерата и бизнеса си след обучението, отчетоха от "Гугъл".

Програмата се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата.

Бойко Борисов: Нужни са огромни инвестиции, за да се движим с една скорост

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че светът се развива с ускорени технологични темпове и всеки месец се появяват нови приложения, докато България и Европа са изостанали.

Затова ще се необходими огромни инвестиции в обучението през следващите години, за да може всички да се движим с една скорост, допълни Борисов.

"За да може, както президентът Макрон каза, всички ние да се движим с една скорост, защото в противен случай ние не може да се сърдим на тези, които искат да вървят напред. А ние казваме - не, не, ние ще си пишем на хартия, ще си пращаме писма, когато това става за секунди. Така че всички ние трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентоспособни на пазара", подчерта премиерът.

"Европа е доста изостанала в това отношение. Това, което е в САЩ, Япония, Китай, се прави в момента. Милиарди се вкарват в тези програми, защото това е бъдещето и ние трябва да отговорим на тези предизвикателства", допълни Борисов.

Темата за дигиталната инфраструктура ще бъде обсъждана в сряда и четвъртък по време на срещата на върха на Съвета на Европа в София.

Кабинетът пуска ваучери за 10 млн. лв. за дигатализацията на МСП

Министерството на икономиката разработва ваучерна схема, която е насочена към дигитализацията на малките и средни предприятия, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Схемата е с общ бюджет от 10 млн. лв. и се финансира от оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност". Всяко предприятие ще има право на ваучер от 5000 или 10 000 лв. за да подобри например продажбите си онлайн, посочи Манолев.

Причината е, че българският дребен и среден бизнес драматично изостава. Докато над 70 на сто от българите над 16 години са в интернет, само над една трета от дребния бизнес има онлайн продажби. В същото време данните от проучване показват, че близо половината от българите в мрежата пазаруват онлайн.

Броят на малките и средни фирми в страната е 316 000, което е 99.8 на сто от всички нефинансови предприятия в България. Подобен е и процентът за ЕС, каза Манолев. Той отбеляза, че България има силно развити информационни и комуникационни технологии и оборотът в този сектор надхвърля 2.5 млрд. евро, а заетите в него специалисти са 17 500. Всяка година 4300 студенти се дипломират в ИТ специалности.

Ние живеем в интернет и мрежата е важна за успеха на всеки бизнес, каза предприемачът Иван Апостолов, който представи възможностите за изграждане на ефективно онлайн присъствие.

По думите му петте стъпки за изграждане на силно онлайн присъствие са собствен уебсайт, локална видимост, онлайн реклама, уеб нализ на данните и социалните медии.

"Гугъл" започва безплатни обучения в 37 български града

"Гугъл" започва национално турне в 37 български града, за да помогне на местния бизнес да се възползва от предимствата и възможностите, които предоставя светът на дигиталните технологии.

В сътрудничество със SoftUni, дванадесет обучени от "Гугъл" консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения. Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Целта е да бъдат обучени 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината.

До момента чрез онлайн платформата на компанията "Дигитален гараж" са обучени 26 000 българи. Проучване за въздействието ѝ показва, че над 77% от обучените хора от малки и средни предприятия заявяват, че резултатите на компанията са се подобрили в едно от следните направления - повишен брой обаждания от клиенти и повишен брой посещения в магазинната мрежа на компанията, каза Григорис Зарифопулос, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в "Гугъл".

Европейската икономика и общество преминават през цифрова трансформация, която предлага възможности за растеж, иновации и работни места. През следващите 10 до 15 години автоматизацията ще промени работната среда, ще бъдат създадени 21 милиона нови работни места и 90% от всички работни места ще изискват поне някакво ниво на цифрови умения.

Според данните на Европейската комисия обаче 44% от населението на ЕС и 37% от работната сила имат недостатъчни цифрови умения. Докато търсенето на специалисти в сферата на ИКТ се увеличава, около 500 000 свободни работни места в ИКТ са под риск да не бъдат заети до 2020 г., а 4 от 10 компании в Европа съобщават за трудности при запълването на свободните работни места.

Според Индекса за цифрова икономика и общество (DESI) 2017 г., днес все повече българи са онлайн. Над половината от българите (58%) редовно използват интернет, но само една четвърт (26%) притежават основни цифрови умения.

Споделяне

Още от Бизнес