Премиерът е бил в Катар със свита от 10 помощници

Разходите по посещението набъбват, полетът на "Авиоотряд 28" още не е осчетоводен

Премиерът е бил в Катар със свита от 10 помощници

Премиерът Бойко Борисов е посетил Катар, придружен от 10 помощници, което е струвало 9072 лева от бюджета на Министерския съвет, а общите разходи по посещението най-вероятно далеч ще надхвърлят 200 000 лева, става ясно от информацията, предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Визитата на правителството ще остане завинаги в историята на българската дипломация заради "плажа" на енергийния министър Трайчо Трайков и последвалата му оставка, както и злополучния българо-катарски форум в Доха.

От отговора става ясно, че разходи са поети от Министерския съвет и други седем министерства, които са платили от собствените си бюджети за визитата на министрите и помощниците им. Отделно пари са похарчени и за полета на правителствения Еърбъс 319 на "Авиоотряд 28", но повече от месец след посещението правителството още няма информация за цената на въздушния превоз. Причината е, че от "Авиоотряд 28" още не разполагал с всички разходни документи.

Без полета и разходите на седем министерства, за които още няма информация, посещението е струвало на държавния бюджет 160 000 лева.

Премиерът Бойко Борисов е бил придружаван в Катар от главния секретар на Министерския съвет, началника на политическия си кабинет, двама съветници, трима представители на дирекция "Протокол", двама души от звеното за връзки с обществеността и един преводач. Преводът за 48-те часа в Катар е струвал на бюджета 1008 лева, които са включени в сумата от 9072 лева, платени от МС.

Премиерът и трима от неговите придружители са нощували в Катар за сметка на домакините, а останалите седем души от делегацията на МС са платили нощувките си. Всички членове на делегацията на Министерския съвет, включително премиера, са получили по 30 долара дневни пари, което прави по 90 долара на човек за целия престой.

Както Mediapool вече съобщи, основният разход по посещението бе бизнес форума в Доха – 65 445 евро, платени от бюджета на външно министерство. Общите разходи на министерството за подготовката на визитата са 79 220 евро. Форумът ще остане във визитната картичка на българската дипломация с факта, че нито една катарска фирма не дойде на събитието, а вече бившият министър Трайчо Трайков изнесе презентация на английски език пред изцяло българска аудитория.

Фиаското на форума бе посочено от премиера Бойко Борисов като капката, която преляла чашата на търпението му към министър Трайков. В същото време в отговор на въпрос на Mediapool за постигнатите резултатите от визитата в Катар Министерският съвет обаче посочва като успех и форума. Според правителството по време на събитието, преминало без катарци, са били очертани "конкурентните предимства на България като основна туристическа дестинация в региона, възможностите за развитие на българския пазар и за задълбочаване на българо-катарските бизнес отношение в строителството и недвижимите имоти".

В официалната делегация участваха министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Не е ясно за какво точно са ходили до Катар трима от министрите – Цветанов, Павлова и Московски, защото Министерският съвет посочва като проведени само срещите на Борисов, Младенов, Ангелов, Трайков и Найденов.

Освен 14-членната официална делегация имаше още 25 придружаващи лица, сред които кметовете на Пловдив и на Сливен – Иван Тотев (ГЕРБ) и Кольо Милев (БСП), шефът на агенцията за безопасността на храните Йордан Войнов, шефът на БЕХ Йордан Георгиев, шефът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, служители в министерствата на земеделието, външните работи и икономиката, двама души от тенис-федерацията.

Отделно от това премиерът бе придружаван от 103-ма представители на български фирми от различни браншове - хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и недвижими имоти, фармация и т. н, сред които шефът на "Софарма" и председател на КРИБ Огнян Донев, шефът на "Литекс" Гриша Ганчев, банкерката Петя Славова ("Феста холдинг"), Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ("Полимери") и други. Единствено те чуха презентацията на английски на Трайчо Трайков.

Очаква се до 10 май да има посещение на катарска делегация в България, за да се уточнят постигнатите договорки. Външният министър Николай Младенов определи правителствената визита в Катар като "най-успешната визита в полза на лобиране на българския бизнес" и обяви, че Катар ще инвестира поне 100 милиона евро в България в три сектора - в туризъм, в инфраструктура и в земеделие.

Споделяне

Още по темата

Още от България