Премиерът е на ход за "Левски", след като бе направен акционер

Сашо Диков влезе в ролята на куриер, но бе върнат

Премиерът е на ход за "Левски", след като бе направен акционер

Иска или не, премиерът Бойко Борисов в момента е собственик на мажоритарния пакет акции в "Левски" и не може да подмине този факт. В сряда сутринта той не пожела да приеме акциите,  джиросани му от хазартния бос Васил Божков, но въпреки това те си остават собственост на министър-председателя. Той може да ги джироса обратно на Божков или на когото реши, обясниха юристи пред Mediapool.

В необичайно шоу, разиграло се в сряда сутринта, Борисов отказа да получи мажоритарния пакет от акциите на "Левски", които журналистът Сашо Диков дойде да му връчи, след като се съгласил да е куриер на Божков.

Намиращият се в Дубай хазартен бос, срещу когото тук са повдигнати обвинения за редица престъпления, твърди, че предава лично на премиера контрола върху "Левски", защото той "неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за клуба и да го спаси при смяна на собствеността".

Красен Кралев: "Не може премиерът да бъде собственик..."

В ролята на куриер с пакета акции в ръце влезе водещият от тв. "Евроком" Сашо Диков, съобщавайки, че той е физическият преносител на ценните книжа, които е получил от собствениците на отбора. Диков бе накаран да чака повече от половин час пред Министерския съвет. В 9.35 часа от името на Борисов излязоха да говорят спортният министър Красен Кралев и пиарът на премиера Севделина Арнаудова.

"Това е несериозно отношение към бъдещето на клуба. Редно е съдбата на "Левски" да бъде в ръцете на привържениците", каза Кралев и допълни: "Не може премиерът на България да бъде собственик на акциите на който и да е отбор". Той подчерта, за предаване на собствеността е нужно волеизлиянието на премиера.

По-късно юристи обясниха, че това не е нужно. В случая акциите дават право на решаващ глас на Бойко Борисов пред Общото събрание на "Левски". Адв. Георги Атанасов обяснява пред "Свободна Европа", че собственик на клуба вече е Бойко Борисов. Докато няма вписване на новия собственик, акционер ще бъде съдружникът на Божков - Георги Попов.

Според изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев собственик продължава да бъде Георги Попов, докато няма вписване на новия акционер Бойко Борисов. В Търговския закон има 7-дневен срок за вписване на новия акционер, който изтича на 15 май. Според някои юристи след изтичането на този срок джиросването на акциите се обезсилва.

Спортният министър коментира, че Васил Божков се опитва да политизира процесите в "Левски" и да нагнети напрежение сред привържениците.

"Това е изключително обидно към феновете на "Левски", каза Кралев. По думите му феновете са показали, че са "една огромна сила и няма да допуснат унищожаването на отбора". Министърът отбеляза, че винаги е имало фирми, които са готови да помагат на клуба.

Сашо Диков попита какво да прави с акциите, след като Борисов не иска да ги приеме.

"Ако искате, тези документи можете да ги занесете на друго място. Можете да го занесете в една друга балканска столица", отговори му Арнаудова. Тя имаше предвид Белград, където живее издирваният от българското правосъдие Цветан Василев.

След като премиерът вече се е разпореждал...

"Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му", се казва в съобщението до медиите на Васил Божков и неговия съдружник Георги Попов, които се намират в Дубай. Така двамата обявиха, че предават акциите на Борисов.

"След като премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от вас държавен апарат върху клуба, оставят "Левски" без други реални опци", заявяват Божков и Попов.

Двамата казват, че единственото, което ги интересува, е възраждането и стабилизирането на "Левски".

"Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел".

Тe благодарят на привържениците на клуба, които са направили прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Проблемите с финансирането на "Левски" започнаха в средата на януари с акцията срещу Васил Божков и неговите най-близки съдружници. За няколко седмици държавата монополизира бизнеса с моментните лотарии, а след това отне лиценза на букмейкърските фирми на бизнесмена.

Срещу него бяха повдигнати над 10 обвинения от прокуратурата, която настоява, че Божков не е платил над 500 милиона лева такси върху приходите от хазартния си бизнес. Той отрича това и твърди, че законът е създавал два режима за изчисляване на таксите и той е избрал единия от тях.

След известно затишие, миналата седмица Божков даде интервю пред бТВ, в което обяви, че държавата се управлява от "хунта", че Бойко Борисов е свързващото звено между предишните и сегашните мутри, но различното в ситуацията е Делян Пеевски, който "седи в сянка като паяк и дърпа конците", включително чрез назначения си главен прокурор Иван Гешев.

Освен това Васил Божков обвини премиера, задето е директно обвини премиера, че "унищожава клуба", защото е "унищожил фирмите", които го финансират.

Сашо Диков: Получих документите от неизвестни лица

Докато чакаше да предаде плика с документите, Сашо Диков разказа: "Вчера (вторник) в 13.32 часа ми се обади Васил Божков от Дубай и ме попита дали поемам ангажимент да предам акциите на новия им собственик Бойко Борисов. Аз му казах, че щом сме патриоти, ще го направя".

Журналистът - куриер каза, че е получил документите от неизвестни за него лица в района на храм "Св. Ал. Невски" в сряда сутринта, след което пристигнал с тях до Министерския съвет, където чакаше да бъде приет от представители на правителството.

По думите му акциите са джиросани на Борисов още на 8 май. След отказа на премиера да ги приеме, Диков каза, че ще ги върне там, откъдето ги е взел. Той не може да ги даде на феновете, защото волята на собственика е друга.

"Приех, защото съм убеден, че това е първата крачка за спасяването на "Левски". Мажоритарният собственик желае да предаде акциите на премиера и спортния министър, които са декларирали желание да спасят отбора", каза Диков. Добави, че ако има провокация, то тя не е от негова страна: "Аз не мога да си представя някой да може да помогне за спавянето на "Левски" и да не го направи".

След това той занесе акциите в централата на "Левски". От клуба коментираха, че ще действат така, сякаш няма промяна в собствеността.

"Взимайте акциите, момчета"

При това положение Божков повече не можеше да издържа "Левски". През януари се проведе  кризисна среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на основните фракции от привържениците на отбора. Участници разказаха пред Mediapool, че Борисов ги е посъветвал: "Взимайте акциите, момчета, пък после ще говорим".

След това бе лансирана идеята Държавният спортен тотализатор да спонсорира "Левски" с договор за около 1 милион лева на месец. В началото на март Борисов потвърди публично това си намерение. В началото на месец май премиерът пак обеща договор за реклама и кредит за оздравяването на отбора.

Накрая Тити Папазов обяви, че той ще е новият собственик на "Левски", понеже Божков му го бил обещал.

Споделяне

Още по темата

Още от България