Премиерът е оптимист: Действаме по-бавно, но накрая винаги се взимат правилните решения

Българската позиция - споразумението да покрива всички външни граници на ЕС – както морските, така и сухопътните

Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, където участва в срещата на високо равнище на ЕС във връзка със споразумението с Турция. Снимка: БГНЕС/МС

В Европа действаме по-бавно и нерешително, но накрая винаги се взимат правилните решения, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет.

Надявам се европейските лидери да покажат, че здрава Европа е изходът от ситуацията. Много от колегите са притеснени, но аз съм оптимист, добави той, цитиран от БТА, по повод преговорите с Турция за сключването на споразумение за миграцията.

Нашето предложение съседните страни на Турция да бъдат в споразумението го има и се надявам днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза, след като се изпълняват ангажиментите на турската страна, отбеляза премиерът.

По дмите му не се очаква по силата на споразумението нашата страна да приема повече бежанци. Няма такава част от споразумението, ние сме се съгласили за релокация на до 1200 човека, към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга, съобщи Борисов.

България най-надеждно пази границата на Шенген. Положението в Гърция и Македония е много тежко. Пратихме доста помощи за Гърция, днес - за Македония. Проявяваме хуманност и солидарност, но продължаваме да държим армията и граничарите на границата, защото процесите са неконтролируеми, коментира той. Борисов отбеляза, че мигрантите в близост до нашите граници са получили листовки с нови маршрути. По неговите думи за час мигрантите биха могли да се насочат към нашата страна. Докато от Благоевград отново дислоцираме частите, те ще стигнат границата, посочи премиерът.

Много искам днес Европа да излезе много силна и много единна, защото всички тези, които обичат да поставят националните интереси над всичко, поотделно ще са просто едни много слаби държавички. Благодарение на европейската солидарност, на общия пазар, на всички правила в ЕС, Европа е в това добро състояние, че мигрантите от цял свят искат да дойдат тук, не искат в САЩ, Русия, Китай. Никой не иска и в Румъния да ходи, искат, ако може, да е по другите държави, коментира премиерът.

Външният министър: Не може степента на защита на границите на ЕС да варира

Споразумението между Европейския съвет и Турция трябва да покрива всички външни граници на ЕС – както морските, така и сухопътните. За това ще настоява България на срещата на Европейския съвет с турския премиер Ахмет Давутоглу днес и утре в Брюксел. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран в четвъртък от "Дневник”.

Той участва в дискусия на тема "Дилемите пред Европа и перспективите на Западните Балкани", организирана от Софийския офис на Европейския съвет по външна политика, Министерство на външните работи и Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Това означава, че премиерът Бойко Борисов в Брюксел ще поиска всички имигранти и бежанци да бъдат връщани на територията на Турция не само от Гърция, но и от България. Ще настояваме освен това нелегално пристигащите по вода в Черно море също да бъдат връщани, добави Митов.

"Не можем да си позволим степента на защита на границите на ЕС да варира", каза той.

Дипломати от ЕС поясниха, че искането на България за записване на ангажимент в споразумението за предпазване на всички турски граници от незаконен приток на мигранти към ЕС се възприема като основателно от всички в Общността. По техните думи има добра воля от турска страна за изпълнение на това изискване, предаде БНР.

В рамките на преговорите за присъединяване към ЕС и за визова либерализация има определени критерии, които трябва да бъдат покрити и нито една държава не може да прави изключение от това, заяви Даниел Митов и допълни, че казаното е в сила както за Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, така и за Турция.

Това, което защитаваме днес на Европейския съвет, е, че, ако се определят някакви дати за такъв вид либерализация, трябва да е ясно, че Турция е длъжна да поеме ангажимент за дата, от която да започне изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция и да има достатъчно време, за да може да бъде верифициран ефектът от това, тоест дали споразумението наистина се изпълнява, каза Митов.

Кога ще започне да работи споразумението за реадмисия на ЕС с Турция и дали ще бъде подписано ново двустранно споразумение между София и Анкара ще стане ясно на Европейския съвет в Брюксел днес, "ако изобщо се стигне до споразумение", добави.

За да може България да връща законно нелегални имигранти и бежанци в Турция, страната е определила Турция като "сигурна страна", за да може с действията си да не нарушава международното право за защита на бежанците, заяви външният министър.*

Условията са абсолютно еднакви за всички страни както при воденето на преговори за присъединяване, така и при визовата либерализация – изискванията и стандартите на ЕС трябва да бъдат покрити от всички държави, добави Митов.

Попитан за позицията на България по конфликта, възникнал между Турция и Кипър, външният министър заяви, че мирните преговори между Анкара и Никозия и споразумението за намаляване на имигрантския поток между Турция и Европейския съюз не трябва да бъдат свързвани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?