Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът е заложник на бизнес- интереси

0 коментара

Опасявам се, че този вот може да се окаже по-важен за страната, отколкото сме си представяли - и не само с оглед на математическото съотношение в гласовете. Повод да твърдя това ми подсказа днешното заседание на парламента, тези, които се възпроизвеждат, както и от министрите, така и от депутатите от мнозинството.

Спомням си за един виц, който илюстрира изказванията на министрите.

Вървели министър-председателят Симеон Сакскобургготски и финансовият министър Милен Велчев по една от централните софийски улици. Министър-председателят се оплаквал колко непризнателен е

българският народ точно с думите на колегата Коста Цонев - каква велика жертва, как оставил семейството си, децата си и внуците си и как тези българи, представи си, продължават да бъдат недоволни.

Пред тях била витрина, на която министър-председателят видял етикети с цени и казал: "Погледни Милене - ти, който остави толкоз престижна работа в лондонското сити! Панталон - 2 лева, сако - 4, палто - 10 лева. Кога е имало такива цени?." Финансовият министър отговорил: "Извинете, Ваше Величество, това е Химическо чистене".

Толкова за българската статистика и нейните резултати, които бяха надлежно демонстрирани тук!

Защо вотът ни е срещу министър-председателя, и защо вотът е важен?

Вотът е срещу министър-председателя, защото този министър-председател беше докаран във властта от силите, за които говори колегата Цеков. (Борислав Цеков от НДСВ обяви, че България има шанс да се измъкне от статуквото на предначертания криминално-мафиотски преход, статукво, от което се хранят вече 13 години хора от средите на БСП и СДС. Червените барони и мутрите с папионки се опитвали да свалят кабинета, каза още Цеков - б.р.)

И няма защо да ги прехвърляте само и единствено към старите политически сили. Направете си добре сметката за

лобито на едрите бизнесинтереси в мнозинството.

Там става дума за квоти! И тези квоти са възпроизведени в правителството.

И това е основната причина да не бъде преместен не един министър, а дори на ниво главни секретари и завеждащи отдели в министерствата! И че това се отнася не само за онези министерства, които по принцип събарят правителства, това се отнася за всички министерства!

Вие сте зависим от тези интереси! Огромната част от мнозинството говорят за вас с благоговение и казват "Вие ни поставихте тук и ние сме ви задължени" .

"Той ни посочи!" А кой ви каза да ги посочите?, тогава ще попитаме, защото вие не познавахте почти никого!

Разбирате ли, че хората, които ви направиха списъка, ви направиха свой заложник? И че вие

управлявате в името на тези интереси вече две години.

Какви са тези интереси? Само последният лист дава някакъв кратичък отговор. Проблемът не е само яхтата и могат ли министрите ви да бъдат на яхта, макар че вие по-добре от тях знаете, че те не могат да бъдат на яхта, защото това е цената на присъствието в Министерския съвет не само на България.

Но кой ги заведе на тази яхта с Иван Тодоров-Доктора, за който финансовият ви министър една година и половина получава доклади от финансовото разузнаване, ама не знаел, че е той? Вашият личен приятел Спас Русев, г-н Сакскобургготски!

Вашият приятел Спас Русев направи тази компания, на тази яхта и яхтклуб "Монако" виждам, че активно участва в организацията на днешния дебат.

Също както не е тайна, че вашият приятел Спас Русев заведе Иван Тодоров-Доктора при главния секретар на МВР Бойко Борисов, за да му иска обяснение какво работи МВР по него.

На това нещо вие не дадохте никакъв отговор и не изразихте никакво отношение. И аз смятам, че това е недопустимо във всяка една позната вам държава, наречена цивилизована и демократична.

Спомената в доклада на МВР Емилова е протеже на вашия друг личен приятел Ник Маринов. (Началничката на митницата на летище София Боряна Емилова бе отстрана заради доклада на МВР заради съмнения за нейни връзки с контрабандата - б.р.).

Какво искате да направи, което си искате МВР с който си искате вътрешен министър, ако те имат основателни съмнения, че се ползват определени лица с определени протекции?

Не беше въпросът в предишния доклад за това, че един министър подслушвал друг, да отстраните министър, ако не можете да го отстраните. Въпросът беше да поискате някакви мерки, но вие след като получихте доклада, отговорихте по време на парламентарен контрол, че няма какво да правите. Което говори за две неща: за липса на виждане и за липса на воля. А може би и за

липса на възможности да направите каквото и да било.

Красимир Катев не бил замесен в афера с ядки от Судан
Министърът на финансите Милен Велчев отрече неговият заместник Красимир Катев да е замесен в незаконния внос на ядки през пристанище "Варна". Велчев определи казаното от Дончева като поредната спекулация и съобщи, че е получил уверенията на Катев, че няма нищо общо с изнесената информация за злоупотреби. По-късно Инфо радио съобщи,че съветникът на Гати ал Джебури по данъчните въпроси Виктор Атанасов е участвал в митническа измама на пристанище Варна. На 18 май Гранична полиция открила 5 контейнера от 90 тона фъстъци, внос от Судан. Реално фъстъците били китайски, но са представени със судански сертификат за произход. Според източници на Инфо радио, от НСБОП са отказали да работят по случая.

Вие мислите, че сте затворили яхтения скандал, но той продължава. От няколко дни вече се върти новата плоча с варненското пристанище, с ядките от Судан. Ама има и по-интересни неща. И с определена фирма от Варна - "Новакова и син", свързана със зам.министри на финансите, явяващи се първи братовчеди.

Пак ли ще сложите чадър на това нещо? И колко пъти ще преработвате едни и същи доклади?

И в крайна сметка, дори да нямате тези доклади, не е ли редно двамата ви министри да докладват най-напред на вас и вие в най-тесен кръг да вземете мерки, ако имате желание. Защото чух тук, че някой бил голям борец със сива икономика. Но се оказа, че шефът на агенция "Митници" и финансовият министър не считали това за приоритет - те го казаха на заседанието на вътрешната комисия - че не работят по това. За какво говорим тогава?

Че правите координационен център за борба с организираната престъпност, след като не могат да се координират шефа на бюрото за финансово разузнаване и шефа на агенция "Митници" под ръководството на финансовия министър?

Защо не отстранихте ген. Бойко Борисов, ако считате, че той злепоставя вътрешното министерство, и защо допускате вашият вътрешен министър перманентно да бъде в такова деликатно състояние - да не може да с отръска на журналиста и да му каже: "Скандалът направи главния секретар с едно изявление, за което не му бях дал мандат!" Нещо, което е естествено, ако така мислите.

По-същественото е друго - вие очевидно не може да опровергаете фактите, които те държат и които няма да захлупите, защото те са достатъчно много.

Но аз питам поначало

как се вземат държавните решения?

Помните ли оня стенограма с "Краун ейджънс", когато сепаративно няколко души определиха да се сключи този договор. И когато той излезе в публичното пространство, обявиха, че това било тайна и трябва да се преследва всеки, който е издал стенограмата.

Помните ли АЕЦ "Козлодуй"? Нещата не бяха свързани само с това, че МС и парламентът се надбягваха пред еврокомисията по затваряне на глава "Енергетика". Помните ли, че този министър-председател ни в клин, ни в ръкав, през пролетта на миналата година пое публично ангажимент пред Костас Симитис ние да затворим централата - без някой да го пита?

Публична тайна е, че такива изявления и такива ангажименти са поемани пред видни лидери на Евросъюза без да са искани. И се сетете тогава, няма ли един нормален човек да направи простата връзка - на гражданина Сакскобургготски, дълги години получавал хонорари от консултации на енергиен бизнес, с този прост факт, след като става дума за една голяма битка между вътрешното ядрено лоби? Може това да ви изглежда като инсинуация, но когато се вземат държавни решения, сте длъжни да имате това предвид.

Нормално ли е да се препират по радиото министрите на администрацията и енергетиката за какво е дошъл Джейлан и какво иска?

Нормално ли е един министър да организира подслушване на друг

и да го изпрати на един трети висш държавен служител, за да го използва за трети цели?

Това нещо говори за един привиден хаос в кабинета, в който определени хора си гонят интереса. А смея да кажа, че този министър-председател много отдавна е дал доказателства, че не може да управлява правителство. Но той е дал доказателства за нещо повече - той не желае да се държи като министър-председател. Вие го извадихте от парламентарен контрол с правилник. Той вече отговаря само на онези въпроси, за които даде съгласие да отговаря.

Ако има един нормален парламентарен механизъм за контрол върху един нормален министър-председател, какъвто би бил всеки друг във всяка друга страна, нещата биха стояли по друг начин.

Но вие считате, че това не е важно. А то е важно! Тук не е необходим царедворски манталитет, а парламентарен!

Операцията с външния дълг и облагодетелстването на определени хора от нея ще бъде предмет вероятно на следващо правителство - така е винаги в България.

Царските имоти ви бяха върнати. Който иска да види резиденция "Бистрица" - входът е 2 лева за българи и 4 - за чужденци. Така е и в "Уиндзор" - личният бизнес се организира, дами и господа! Казвам това за онези, които му "поверваха" и които са най-бедната част от българите. И от които днес 85 процента не му вярват.

Правителството и министър-председателят трябва да си отидат поне по две причини.

Едната е, че представляват

заплаха за политическата система.

Това, което днес чух, е тоталното разбиране на мнозинството, че политическата система се явява две традиционни партии, които непрекъснато се карат. Няма силен национален отбор без силно първенство. Трябва да има сериозни и здрави политически партии, които да водят тук битки за идеи - това е във всеки парламент. Това е важно и здравословно. Това е и механизмът, за да има демокрация и гаранция за взимане на правилни държавни решения и за реален контрол от страна народа върху тези, които избира. И не е пътят да се кланяте като хора, омайсторени в царедворска етикеция не знам къде и кога. Това не е проява на лоялност, това е проява на сервилничене към един човек за сметка за отношението си към собствения си народ и страна. И това е недопустимо.

Второто, за което трябва да си отиде този министър-председател е, че той е

заложник на интереси, които нямат нищо общо в огромната си част с интересите на българския народ.

Те са интересите на ония, за които колегата Цеков говори. Радвам се, колега Цеков, че ми спестихте неудобството да говоря аз за това!

Колега Първанова, не знам защо на вас ви казват "Антония Фарма" и дълго време се занимавахме с веригите аптеки, които вие тука ни лансирахте.

Няма нужда да изпадаме в лични отношения. Въпросът е принципен. Страната трябва да има нормален политически живот, в който се взимат разумни държавни решения в интерес на гражданите. Затова този министър-председател трябва да си отиде!

*Публикуваме с незначителни съкращения изказването на депутата от Коалиция за България Татяна Дончева в парламента по време на дебата по искания от ОДС вот на недоверие към премиера

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.