Премиерът Енрико Лета: Италия предприема фатален риск

Италианският премиер Енрико Лета предупреди, че Италия се излага на фатален риск и настоя съдебните решения да се прилагат - явен намек към Силвио Берлускони.

"Италия се излага на фатална опасност, която зависи от едно "да" или "не". Приканвам ви да дадете пример за сплотеност", заяви пред Сената премиерът, цитиран от Франс прес.

В недвусмислена алюзия за 77-годишния медиен магнат, който предизвика в събота правителствена криза, принуждавайки петима министри от партията си да подадат оставка, Лета заяви, че "в една демократична страна съдебните решения се прилагат, а правните дела трябва да се разграничават от политиката".

Експертите твърдят, че Берлускони е предизвикал политическа криза през уикенда, опасявайки се, че до средата на октомври може да изгуби мястото си в Сената и, съответно, парламентарния си имунитет, след като на 2 август получи окончателна присъда затвор за данъчна измама. Берлускони е застрашен от арест по процеса "Руби" за злоупотреба с власт и използване на сексуалните услуги на малолетна, а също от съдебно преследване за подкупване на сенатор.

Берлускони има девет живота, а не е изключено да са и десет. Той владее изкуството за съблазняване на сенатори и разполага с достатъчно възможности за маневриране, за да предизвика обрат в последната минута", пише днес водещият италиански всекидневник "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Пред горната камара на парламента Лета заяви, че най-важна е стабилността.

"Длъжни сме да намираме решения на истинските проблеми на хората, да изградим пред света образ на млада и отговорна държава", подчерта той, припомняйки, че в период, когато в Германия са управлявали едва трима канцлери, Италия е сменила 14 премиери.

"Моето правителство се роди в парламента и ако трябва да умре, ще умре тук, в парламента", добави Лета.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?