Премиерът Ердоган: Непростимо е, че Турция чака половин век да влезе в ЕС

Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган окачестви като "непростим" факта, че страната му чака половин век да стане членка на ЕС. Турският премиер заяви в Прага, че Турция трябва да бъде приета без повече отлагане, предаде Ройтерс.

В Чехия, откъдето започна обиколка в Централна Европа, Ердоган посочи, че Турция първоначално е започнала преговори за евроинтеграция през 1963 г. Фактът, че този процес все още се проточва отчасти е незначителен, тъй като милиони турци вече живеят в ЕС, каза турският премиер.

Сътрудничеството ни и единомислието с европейските страни разбира се ще продължи, дори те да не ни приемат. Бихме искали обаче Европа да осъзнае, че пет милиона граждани на Турция живеят в ЕС. Ние казваме: не отлагайте. Да приключим този процес, каза Ердоган.

Същевременно премиерът на Чехия Петър Нечас заяви, че страната му подкрепя стремежа на Турция да стане пълноправна членка на Европейския съюз, но при условие, че Анкара изпълни всички необходими условия. Република Чехия е сред тези, които традиционно подкрепят усилията на Турция за членство в ЕС, подчерта Нечас на съвместна пресконференция с турския си колега.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. От общо 35 преговорни глави Турция е затворила досега само една глава, отнасяща се до наука и изследвания. Няколко глави са блокирани заради непризнаването от Анкара на Република Кипър, вследствие на което турската страна не спазва изцяло споразумението за митнически съюз с ЕС. Други преговорни глави са блокирани по политически причини от различни страни членки, сред които Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?