Премиерът Филип: Франция е пристрастена към държавните разходи и се нуждае от "детоксикация"

Френският премиер Едуар Филип. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Едуар Филип заяви пред парламента, че е време Франция да сложи край на пристрастеността си към държавните разходи и да овладее дълга си, който по думите му е на неприемливо високо равнище, предаде Ройтерс във вторник.

Според президента Еманюел Макрон овладяването на разходите и намаляването на бюджетния дефицит са ключови фактори за спечелване доверието на Германия и убеждаване на Берлин да предприеме реформи в ЕС.

Миналата седмица независима одиторска служба установи недостиг от над 8 млрд. евро в бюджета за текущата година, прогнозирайки, че дефицитът отново ще превиши лимита от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), припомня Ройтерс.

Французите са пристрастени към държавните разходи. Като всички други зависимости и тази не решава нито един от проблемите, които би трябвало да облекчи. Подобно на всички зависимости и тази изисква воля и кураж за детоксикация, заяви премиерът, с което пожъна аплодисменти от депутатите.

Германия харчи 98 евро за всеки 100 евро, които събира от данъци. Франция харчи 125 евро за всеки 117 евро от налози, подчерта той.

Филип заяви, че целта му е да сдържи дефицита под европейския лимит тази година и ще се стреми към намаляване на държавните разходи с 3 процента от БВП за пет години, като същевременно намали данъчното бреме с 1 процент за същия период.

Корпоративният данък постепенно ще бъде понижен от 33,3 процента сега до 25 процента през 2022 година, посочи премиерът.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?