Премиерът футболист се оказа непобедим и на шах

"Той играе много хубаво, знае правилата на играта", призна 10-годишната шахматна вицешампионка след реми с Борисов

Премиерът футболист се оказа непобедим и на шах

Известният с художническата си дарба нападател и голмайстор на отбора от В група “Витоша" - Бистрица, отказалият джентълменски титлата “футболист на годината”, който по съвместителство е премиер на България - Бойко Борисов - се оказа непобедим и на шах.

Това стана ясно в сряда след един час шахматна борба между министър-председателя Борисов и световната вицешампионка по шах за деца - 10-годишната Виктория Радева. Играта между двамата  завърши на 64-тия ход с реми.

"Разиграна беше скандинавска защита - така се нарича дебютът", коментира изпълнителният директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев.

“Виктория получи превес. След това с изобретателна игра Борисов успяваше да удържа равновесието и в един момент се получи "крепост". Впоследствие след някои неточности партията продължи и накрая завърши патово. Това е един от случаите на реми", разказа той.

Вики, която сутринта се закани да бие премиера на шах, беше придружавана от родителите си, ръководството на Българската федерация по шахмат и от съучениците си от 4б клас на СОУ "Никола Вапцаров" - Пловдив.

В началото на партията министър-председателят извика при себе си момчетата от класа да му подсказват.

“Не съм се давала на премиера, защото той е много силен”, коментира 10-годишното момиченце и добави, че Борисов много я затруднил. "Ситуацията беше реми и с това се съгласихме", заяви още шампионката.

Запитана как играе премиерът, тя каза: “Той играе много хубаво, много прецизно, знае правилата на играта. Бих казала, че ми беше много трудно с него."

На въпроса дали тя го е пратила в патова ситуация или той нея, Вики отговори, че на 64-тия ход тя го е направила пат.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?