Премиерът гарантира пълна подкрепа за Пернишкия университет

Премиерът гарантира пълна подкрепа за Пернишкия университет
Премиерът Бойко Борисов декларира пълната си подкрепа за откриването на частен политехнически университет в Перник. Това стана по време на посещението му в града в четвъртък. Борисов каза още, че гарантира пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ при гласуването на решението в парламента.

Според премиера създаването на университета в Перник е антикризисна мярка. Той каза, че е важна близостта на Перник до София, както и възможността, която дава новото висше учебно заведение за "вливане на свежа кръв" и повишаване на имиджа на града. Той даде пример с университетите в Благоевград и ползата за общината и за развитието на града.

До две седмици проектът за създаване на университета трябва да бъде гледан от Министерския съвет, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той посочи, че с новия закон за висше образование ще се намали броят на университетите в България, но по думите му за пернишкия университет има място.

Игнатов препоръча да се обърне внимание на частното образование, защото по този начин ще могат да се подготвят специалисти, без държавата да влага средства.

Планира се пернишкият политехнически университет да обучава 1800 студенти от страната и чужбина. Инвеститорите влагат 20 милиона лева в създаването му.

В новото учебно заведение ще работят 200 преподаватели - академици, член-кореспонденти, професори, доценти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?