Премиерът готов да вдига ДДС, да се яви на избори и да протестира

Премиерът готов да вдига ДДС, да се яви на избори и да протестира

Следващата седмица ще стане ясно дали ще се вдига ДДС и с колко, ако това стане. С тези думи министър- председателят Бойко Борисов коментира в сряда предупрежденията на Синята коалиция, че се готви скок на ставката от сегашните 20 процента на 23-24 процента.

"Още от първия ден казах, че ако не сработят мерките, ДДС ще се вдигне, няма да допусна държавата да отиде във вариант "Гърция" или подобни държави в Европа", коментира Борисов пред репортери, без да конкретизира кои мерки в какъв срок трябва да дадат ефект. Той отбеляза, че много от предложените мерки могат да влязат в сила реално от 2011 година.

Борисов се ядоса на въпросите за готвени от синдикатите протести и коментира: "Добре дошли са. Аз ще протестирам на другия тротоар".

Той отново изтъкна, че всички недоволни сегашната ситуация през изминалите четири години са мълчали.

Президентът и аз да се откажем от мандата, да се явим на избори, и да решим проблема, ако има такъв, призова Борисов. "Казал съм – веднага избори, излизай, Първанов, на всички избори. Аз нямам грам вина в това, което съм наследил", продължи той.

"Ще обера аз за тези 20 години, това което са направили синдикатите, президентът, всички мошеници от БСП и Синята коалиция”, коментира още премиерът.

Сините изумени от Дянков

Включването на Синята коалиция в кюпа с мошениците вероятно ще задълбочи все по-явната конфронтация на СДС и ДСБ спрямо действията на кабинета, които досега двете партии принципно подкрепяха.

Допълнително масло в огъня наля вицепремиерът Симеон Дянков, който в сряда сутринта реши да се измъкне от отговорността за предстоящо повишение на ДДС с обяснението, че ставка от 25 на сто била поискана от Синята коалиция и ″една дясна партия″.

Изумен съм от изказването на Дянков, коментира по -късно пред репортери лидерът на СДС Мартин Димитров. Той, както и лидерът на ДСБ Иван Костов, от седмици наред се противопоставят яростно на всякакви идеи за повишаване на ДДС, като критикуват кабинета за "ляв популизъм".

СДС е партията на ниските данъци, каза Димитров и допълни, че това изказването на Дянков по Нова тв сочи "начин за прехвърляне на отговорност от една страна, а от друга е правене на спекулации".

″Имаме информация, че разговори за увеличаване на ДДС се водят вътре в правителството и сега е моментът да бъде алармирано обществото за този сценарий, защото ще ни поставят пред свършен факт и няма да може да бъдат взети спешни мерки″, каза още Мартин Димитров. Той настоя премиерът Бойко Борисов да обещае пред Народното събрание, че няма да се вдига ДДС, защото това няма да е антикризисна, а прокризисна мярка.

Димитров посочи още, че има и други начини за намиране на повече средства в бюджета. Според него такива са отлагането за след кризата на проекти, като изграждането на спортната зала в столицата и на така наречения ″Български Лувър″. ″Как може да даваш 108 млн. лева за спортна зала в най-голямата криза, този разход най-малкото може да бъде отложен за след кризата″, възмути се лидерът на СДС.

Борисов оправда разходите за спортна зала с децата

Бойко Борисов обаче подмина тези критики с обяснението, че през август идната година ще имаме прекрасно спортно съоръжение, а още от септември тази година ще може да се ползва тренировъчната зала.

"Тук децата ще спортуват, ще тренират, ще се създават характери", каза премиерът, докато инспектираше строежа на спортната зала, поверен на "Главболгарстрой".

В същото време Борисов се оплака, че няма пари за изплащане на поръчани военни хеликоптери за нуждите на армията. Откъде да намерим тези пари, попита Борисов и добави, че тютюнопроизводителите искат 116 млн. лв., а 220 млн. лв. допълнително трябва да се дадат на Здравната каса.

Приходите от ДДС със спад от 600 млн. лв. за тримесечието

Същевременно директорът на НАП Красимир Стефанов обясни пред БНТ, че от ДДС, от който се очаква да пълни бюджета, за тримесечието са събрани с 600 милиона лева по-малко спрямо същия период на миналата година.

На второ място по спад на приходите е корпоративният данък. Там приходите са с 24 милиона лева по-малко. Като основна причина за намаляването на приходите той посочи икономическата криза.

Шефът на НАП уточни, че кампаниите за проверка на доходите, провеждани от агенцията с шумно разгласяване, "на първо място имат сериозен превантивен ефект". "На всички е ясно, че наемодателите в България са изцяло в черния списък. Никой от тях не декларира доходите си. Направихме анализ на риска и само от 50 наши ревизии вкарахме 700 000 лева, близо 1 млн. лева данъци в хазната.

След като дадохме гласност на това нещо, имаме на ден между 100 и 200 обаждания от наематели, които по един или друг начин плащат парите и никой нищо не им издава. Съответно никой нищо не декларира. Съответно за певците, за футболистите и т.н. - не можеш да живееш със стандарт на показ пред цялото общество и да декларираш по 200 лева на месец или да не декларираш нищо", заяви Красимир Стефанов пред БНТ.

"По-важно е това, че след нашите проверки няма вече футболист, който да се осигурява на 200 лева. Всички са над минималния праг за осигуряване. Включително има и заплати от порядъка на 50 хиляди лева, върху които се плащат данъци. За мене този възпитателен ефект от нашите действия ще доведе до това хората да се научат, че няма неизбежност от данъците", каза още директорът на приходната агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?