Премиерът и БСП се гонят из парламента

Премиерът и БСП се гонят из парламента

Изслушването на премиера Бойко Борисов в четвъртък в парламента за приоритетите на страната ни в ЕС се превърна в истински цирк с напускания на залата и подмятане на реплики за тоалетни, пушене на цигари и дъвки.

Борисов си тръгна преждевременно от пленарната зала по време на обсъждането на правителствения доклад за българските приоритети в ЕС по време на белгийското председателтсво. Той изчете правителствения доклад, след което изслуша коментара на Сергей Станишев от името на Коалиция за България, на Искра Михайлова от ДПС и по време на изказването на съпартийката си Моника Панайотова реши да си тръгне.

Георги Пирински от Коалиция за България прецени напускането на премиера като демонстративно "неуважение" и предложи заседанието да бъде прекъснато. Депутатите обаче отхвърлиха предложението му. Тогава и депутатите от Коалиция за България напуснаха залата.

Три минути по-късно обаче Борисов се върна. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който в това време се изказваше от трибуната отбеляза, че “ще стане съвсем водевилно, ако депутатите от БСП се върнат“. Точно в този момент депутатите от левицата влязоха отново в зала.

“Помолих да ми покажат тоалетната, вие се измъкнахте да пушите цигари и да пиете кафета“, заяви Борисов от парламентарната трибуна, който по време на отсъствието си от пленарната зала бе забелязан от журналистите да влиза в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева.

“Кажи, Масларова. Дъвчеш дъвка и не те разбирам какво каза“, обърна се Борисов от трибуната към бившия социален министър и депутат от левицата Емилия Масларова. “Дойдох да дебатираме стратегията 2020 и вие си отидохте. Не ви е сериозно отношението“, добави той.

Преди това лидерът на БСП Сергей Станишев обвини в несериозно отношение именно Бойко Борисов и ГЕРБ. Станишев разкритикува, че няма дебат по стратегията Европа 2020 и целите на България в този период. Той определи доклада на правителството като формален и доказателство за това било, че дори в представения на депутатите доклад има грешка при посочването на периода на белгийското председателство. Там то е отразено в периода януари-юни, когато бе ротационното председателство на Испания. Станишев коментира, че правителството дори не е забелязало грешката.

Искра Михайлова (ДПС) заяви, че България не работи по стратегията 2020 и има противоречие между целите на ЕС и българските. “Не се предприемат и никакви конкретни стъпки по изпълнение на заложените параметри“, заяви тя.

“Искахте да дойда, да ви снимат по телевизията и после да си отидете да си пиете кафе. С вашето несериозно отношение ни провокирате да не търсим дебат с вас. И “Мудис завчера ни дава положителна перспектива, знам че това ви дразни. Думата “положителна перспектива“ ви дразни. Вие сте свикнали да има само спрени еврофондове. Нямаше да ви дадат и тези 300 млн. евро (бел. ред. компенсациите за затварянето на блоковете на АЕЦ “Козлодуй“). Наслушали сме се на вашите идеи и бъдещи планове. Дето се вика остаряхме с тях. Съветвам ви когато искате да дебатираме да се отнасяте сериозно“, каза Борисов.

Той припомни, че по време на обсъждането на миналогодишния бюджет “БСП са се изнизали по същия начин“. “Налагаше се колегите от ДПС да стоят и да се червят вместо вас“, посочи премиерът. Тогава Борисов заяви: “вместо да обсъжда бюджета, опозицията яде кюфтаци“.

Преди ден премиерът не уважи началото на новия политически сезон в парламента, а в ефира на бТВ се оправда, че за него сезонът не е нов, тъй като не е спрял да работи през август. Той заяви, че се интересува от това какво казват рейтинговите агенции, а не “провалили се политици“.

Извън разправията между БСП и Бойко Борисов съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов предложи на правителството да възрази и да заеме твърда позиция в Брюксел срещу разрастването на европейската администация, заради която се изразходват огромни средства, в това число и на българския данъкоплатец.

Той заяви подкрепата си по отношение на размразяването на европейските средства и подобряването на диалога с Брюксел. По отношение на Европа 2020 Костов коментира, че ЕС не си изпълнява стратегическите документи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?