Премиерът и министрите не са в конфликт на интереси

Премиерът и министрите не са в конфликт на интереси

Премиерът Бойко Борисов и министрите нямат конфликт на интереси. Те са спазили закона и са напуснали фирмите и неправителствените организации , в които са участвали до встъпването си в длъжност. Това решиха единодушно в четвъртък народните представители от ресорната комисия, след като изслушаха и приеха доклада на експертите към нея.

Елеонора Николова, бивш депутат, а сега експерт към антикорупционната комисия, поясни, че при изготвянето на доклада е бил проверен Търговският регистър, както и информация от фирмените отделения на съответните окръжни съдилища.

"Изчерпахме целият информационен поток“, посочи още тя и обяви, че "при декларираните факти и обстоятелства от членовете на Министерския съвет и служебно изисканата информация за участие в търговски дружества, кооперации и еднолични търговци и сдружения с нестопанска цел, комисията не откри несъответствия и нарушения по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.“

По закон министър - председателят и членовете на кабинет трябва да са направили това до 1 месец след встъпването си в длъжност.

С приемането на решението на антикорупционната комисия се слага край и на въпроса, повдиган няколко пъти от лидера на РЗС Яне Янев, че почти всички министри "са в конфликт на интереси".

Единственият, който зададе въпроси по доклада, беше Бойко Великов (БСП). Той се интересуваше от декларациите на регионалния министър Росен Плевнелиев, който преди да поеме поста бе крупен строителен предприемач, както и за прехвърлена от екоминистъра Нона Караджова фирма на неин близък.

По думите на Елеонора Николова министър Плевнелиев е подал в законовия срок заявление за напускане на управителното тяло на фирмата си, а разминаването в дните за това идва от по-късното заседание на УС.

В доклада на комисията е записано, че“към 27 юли 2009 г., (когато бе сформиран кабинета) министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев формално е притежавал участия в търговски дружества и е бил в управителни или контролни органи към фирмите: "Лозен консулт“ ООД; "Линдер имобилиен мениджмънт” ЕООД; "Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт“ ЕАД; "Резиденшъл парк София“ ЕООД; "Ателадиа” ООД; "Ирис инженеринг” ООД.“

От 24 юли Плевнелиев е прекратил участието и дейността си в посочените дружества.

На 3 август министърът е прехвърлил дяловете си в "Ирис инженеринг“ ООД на Иван Димитров Тодоров. "Така към днешна дата в Търговския регистър няма данни Росен Плевнелиев да притежава участия в търговски дружества, да е член на управителен или контролен орган“, се посочва още в документа.

Относно министър Караджова в доклада се казва, че "към 25 юли министър Нона Караджова формално е била едноличен собственик на капитала и управител на "Проекти-консулт” ЕООД. С нотариално заверен договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 6 октомври 2009 г. тя е прехвърлила дяловете си на Петър Станимиров Караджов."

Бойко Великов попита именно за Петър Караджов, а Николова му отговори, че не е "изследвала точно в какви отношения“ е той с министър Караджова, но каза, че тя е декларирала, че са свързани лица.

Докладът опроверга и твърдения на представители на БСП, че и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е бил в конфликт на интереси, тъй като е бил прокурист на електроразпределителното дружество EВН.

"В "ЕВН България електроразпределение” АД министърът е бил вписан като прокурист, но е освободен като такъв на 22 юли. Като прокурист Трайков е бил вписан и в "ЕВН България Топлофикация” ЕАД, откъдето е бил освободен на 20 юли“, пише в доклада.

Депутатите не се занимаха с обстоятелствата около бившия външен министър Румяна Желева, чието формално участие в търговско дружество бе потвърдена от справка от СГС шест месеца след встъпването ѝ в длъжност. Към момента, когато тези факти станаха публично известни, обаче Желева подаде оставката си като министър, заради избухналия скандал около кандидатурата ѝ за еврокомисар, предизвикан заради проблеми с декларираните финансови интереси.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?