След ударни срещи на кметове и поддръжници на втори лифт с властта

Премиерът и президентът поискаха баланс между екология и туризъм в Банско

Премиерът и президентът поискаха баланс между екология и туризъм в Банско

Туризмът в Банско да се развива според изискванията за устойчиво използване и опазване на природните ресурси. Тази теза изказаха поотделно премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев, след като в четвъртък кметовете на Банско и Добринище Георги Икономов и Китан Галчев и привърженици на намерението да се построи втори кабинков лифт в ски зоната на Банско последователно посетиха "Дондуков" 1 и 2, а след това и Народното събрание. Там те срещнаха подкрепата на председателя на парламента Цецка Цачева за развитието на курорта, но с условието да се спазват европейските норми.

С поредицата от срещи поддръжниците на новите ски строежи в Банско засилват офанзивата в подкрепа на инвестиционните планове на собственика на сегашните съоръжения "Юлен" АД за разширяване на курорта. Това става десетина дни преди изтичащия в средата на февруари краен срок за работата на междуведомствена група, която трябва да предложи на правителството вариант на решение на проблема с концесионния договор между екоминистерството и "Юлен" за ползване на части от Националния парк "Пирин" за нуждите на ски съоръженията. В контракта има разминаване между записаните територии за ползване и реално оползотворените. Ползваните от "Юлен" са защитени земи са с 65 хектара повече от тези, за които дружеството плаща концесионна такса.

Очакванията са бъдещото предоговаряне на концесията и уреждане на този проблем да отвори вратата и пред намерението на "Юлен" да строи втори кабинков лифт. Факт е обаче, че от времето на първия кабинет на Борисов, когато стана ясен проблемът с разминаването на площите, всички следващи и редовно, и служебни правителства си поставяха за цел решаването на проблема, но това така и не стана. Междувременно бяха открити редица нарушения в спазването на екологичното законодателство при изграждането на вече построените съоръжения.    

"Еколозите трябва да са ваши партньори, привлечете ги в дискусията и ги убедете с аргументи в необходимостта от изграждането на втори кабинков лифт в Банско", заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с Икономов, представители на местната власт от региона и общественици в Министерския съвет. Според съобщението от пресслюжбата на кабинета, Борисов поел ангажимент да се спазят сроковете за разглеждането на проблемите на ски зоната в Банско.

Страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони, е мнението на президента Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си. Държавният глава е посочил, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

Според Цецка Цачева, изграждането на втори кабинков лифт на Банско може да стане реалност, но трябва да се спазят всички европейски норми и директиви, иначе институцията Народно събрание изцяло застава зад тази идея. Тя смята още, че има необходимост от анализ на потенциала на развитието на зимните курорти.

Цачева предложи също така представителите от общините Банско и Добринище да излязат с предложения за промени в Закона за горите. По думите на Икономов, в Закона за горите трябва да отпадне
преотреждането на територията за лифтове и писти. Той посочи, че трябва да се промени и Законът за концесиите, който забранява абсолютно всякакво строителство в съществуващите хижи, дори и най-дребното. Част от концесионната такса трябва да се връща в общината, както е при концесиите за подземни богатства, защото инфраструктурата трябва да се поддържа, смята още кметът на Банско.

По време на срещата Борислав Борисов, председател на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта, каза, че въпросът за Банско е от национално значение и че той е изцяло за решаването на този въпрос, не само за изграждането на втори кабинков лифт, но и за цялостен спортен комплекс. "Всичко това трябва да бъде направено в съответствие с екологичните норми в България”, каза Борисов.

Според представителите на местната и туристическата общност, отварянето на втори кабинков лифт ще стимулира още работни места и ще реши проблема с огромните опашки пред сега работещото ски съоръжение. Вече се увеличава броят на чакащите и през делничните дни, в резултат се губят туристи и всеки ден ощетява както местната икономика, така и имиджа на България като туристическа дестинация, смятат в Банско.

Привържениците на разширяването на ски зоната смятат, че намеренията на "Юлен" трябва да залегнат и в плана за управление на Националния парк "Пирин", който в момента се обсъжда публично. Според екозащитници в проектодокумента се позволяват новите строежи в защитените територии.

След срещата си с Борисов кметът на Банско Георги Икономов коментира, че вариант за решаване на проблемите с чакащите на опашка пред кабинковия лифт скиори може да бъде и пускане в експлоатация на някои от сегашните писти, които не работят от години, като например Църна могила. Според него, ще се направи подробна и стриктна оценка на природните дадености, за да се прецени евентуалното въздействие върху околната среда, а с представители на екоминистерството ще се определи къде и в кои зони може да се провежда сеч, без това да навреди на екоравновесието в района.

Икономов допълни, че още не е ясно колко ще струва евентуалното бъдещо съоръжение, но смята, че ако до края на февруари има разрешение за втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната, "веднага ще имаме готовност да започне проектирането и до края на годината може да бъде направена първа копка”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес