Премиерът и соцминистри - на разположение за кампанията

Предизборният щаб на БСП поиска премиерът и лидер на партията Сергей Станишев, както и министрите от квотата на левицата, да са на постоянно разположение на местните партийни органи по време на кампанията за местните избори. Това желание бе изразено от шефа на щаба Евгений Узунов по време на соцпленума в петък.

“Целта е да се разясняват националните приоритети и програмата на БСП в конкретната община”, заяви Узунов, според когото членовете на кабинета трябва да се включат активно в кампанията. Малко по-рано, по време на отчета за двугодишното управление, премиерът Станишев каза в отговор на въпрос, че няма да използват държавни ресурси за партийни кампании в местния вот. Той обаче не отрече, че ще има прерязване на ленти и други мероприятия, за които правителството имало заслуги.

Предизборният щаб на БСП подложи и на обилна критика структурите на партията в страната. Евгений Узунов съобщи за вътрешни конфликти и затваряне на партийните ръководства.

“Някъде дори се усеща партийно тесногръдие и самоцелно упорство. Те не проявяват разбиране, че някои кандидати са неизбираеми. Това поведение няма да проработи добре в кампанията и няма да се отрази положително на резултатите от нея”, посочи Узунов. От щаба отчитат “известно свиване” на диалога с хората, които подкрепят политиката на левицата, а това можело да доведе до “рискове от грешки”.

Като симптом на вътрешнопартийните проблеми беше посочено, че в 45 общини е възможно да има по двама кандидати на левицата за кметския пост. Узунов призова за “повече размисъл и повишено внимaние”.

Проблемът с дублиране на кандидатурите не е нов за БСП, която преди тези избори се опита да намали подобни случаи до минимум.

Към момента в 9 от големите градове не са утвърдени леви кандидати. Това са Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Плевен, София, Хасково, Смолян и Добрич. В 90 от общините са утвърдени листите на общинските съветници, избрани са 15 от 24 кандидата за районни кметове в София, всичките 6 в Пловдив и 3 от общо 5 във Варна.

Узунов съобщи още, че в около 20-ина населени места ще се правят социологически сондажи за рейтинга на вече издигнатите или подкрепени от тях кандидати. От 2 септември БСП започва обучение на екипите си за предизборна кампания.

Споделяне

Още от България