Премиерът играл мач с издирван руски мафиот, но "нито го знае, нито го познава"

Приказките за негова среща с Циганов били "компромат"

Бойко Борисов се ръкува с Константин Циганов. Снимка в. "Галерия"

Премиерът Бойко Борисов определи като "компромат" публикациите, които го свързват с Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало. Нито го знам, нито го познавам, заяви Борисов пред репортери в неделя, без да отрича, че двамата са играли футбол заедно.

Преди две седмици в. “Галерия“ излезе със снимка от 2008 г. на която се вижда как Бойко Борисов (тогава кмет на София) се здрависва на футболния терен с Циганов, който по това време е издирван чрез Интрепол. Вестникът писа, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

Вестникът твърди, че руснакът е бил един от скритите спонсори на ГЕРБ, но след изборната победа през 2009 г. Борисов променя отношението си към руснака.

Премиерът реши да "изясни" случая "Циганов", измъквайки се от отговор на въпрос как ще коментира операцията, при която 20 полицаи са участвали в залавянето на 5 кутии цигари без бандерол. Арестуваното и след това освободено от антимафиотите семейство се оплака от грубото отношение, което с нищо не било мотивирано. Името на премиера също бе намесено в случая, тъй като дъщерята на пострадалото семейство Ралица е създател на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".

"Ще коментирам, както завчера компромата, който пуснахте – за срещата с Циганов. Ще го повторя пак. Във връзка с 50-годишнината на Българския футболен съюз се игра приятелски мач между отбори на Федерацията на Русия и България. Аз играх в отбора на България. Когато двата отбора се разминават аз се здрависвам, както всички футболисти един с друг. Една снимка как се здрависвам с въпросния господин Циганов по футболни екипи на самия стадион. Нито го знам, нито го познавам. Както и всички национали, които играха. След това втората снимка, която пуснахте като компромат е - как аз тичам по тъча с топката и той ме гони да ме събори. Така ще коментирам и днешната операция", отговори Борисов.

Въпросът за Борисов и Циганов бе поставен на парламентарния контрол в петък, в отговор на което вътрешният министър Цветан Цветанов заяви: "Няма срещи, които да са провеждани на министър-председателя с въпросното лице. Относно снимки със съдържание от футболни срещи, трябва да призная, че МВР не осъществява контрол на всички играчи на терена или на всички зрители на даденото спортно мероприятие”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?