Премиерът имал "широка информация кои са мотивираните протестиращи"

"Информацията, която имам е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани за справка в управленията на МВР, което е функция на вътрешното министерство при всякакви други случаи на нарушаване на обществения ред". Това коментира премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в четвъртък, след като излезе от заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той бе запитан как ще отговори на признанията на вътрешното министерство, че протестиращи са били посещавани в домовете им и са им били изготвяни предупредителни протоколи.

За това дали вътрешният министър му е дал информация кои са "мотивираните протестиращи" и кой ги мотивира, Орешарски отговори: "Имам широка информация кои точно са". За т. нар. мотивирани протестиращи спомена в сряда в доклада си пред КСНС вътрешният министър Цветлин Йовчев. В него той казва, че те се увеличавали според данните на МВР.

"Първата група са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните ѝ организатори вероятно преследват политически цели.", пише в доклада.

Миналия петък премиерът се закани, че ще бъде уволнен всеки държавен служител, който протестира, и подчерта, че има обширна информация кой протестира. След надигналата се реакция на заканата му и пратените сигнали до главния прокурор, лидерът на ДПС Лютви Местан разтълкува думите на премиера не като заплаха, че ще бъдат ограничени граждански свободи, а че имал предвид протестите в работно време.

Ден по-късно Йордан Цонев разтълкува думите на премиера за обширната информация кой протестира не като нерегламентирано следене от страна от МВР, а просто началниците на чиновниците забелязали, че липсват от работа точно по време на протестите.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?