Премиерът информира парламента, че ще подпише Европейската конституция

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски информира в сряда парламента, че след два дни ще подпише в Рим от името на България заключителния акт на Междуправителствената конференция на ЕС за приемане на Европейската конституция.

Подписването на този акт е признание за участието и приноса на България, с които тя доказа зрелостта си и готовността си да участва "на равна нога" с ЕС, каза премиерът. На България се предостави възможността да подпише този акт преди дори да сме сключили договор за членство в ЕС и това е прекрасен пример за европейска солидарност, отбеляза той. Сакскобургготски смята, че това ще помогне на българските граждани да опознаят по-добре ЕС, в който България ще членува само след 2 години.

По-нататък премиерът отбеляза, че след подписването в Рим предстои ратификационния процес в страните-членки, преди конституцията да влезе в сила на 1 ноември 2006 г. Той не изрази никаква позиция по въпроса дали в България документът да бъде одобрен чрез референдум или от Народното събрание.

Симеон изказа благодарност към народните представители, на които се е паднала историческата отговорност да приемат първите промени в действащата българска конституция и да приемат всички закони за сближаването на българското и европейското право.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?