Премиерът иска ограничения за харченето на партийната субсидия

Премиерът се самообвини в “див популизъм“

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ "на сляпо" са приели предложението на БСП за увеличаване на партийната субсидия до 8 лева на глас, за да се приеме държавният бюджет. Той поиска от финансовия министър Владислав Горанов анализ защо субсидията трябва да е в този размер, както и изрични правила за какво партиите могат да използват държавното финансиране.

"Затова искам анализ от финансовия министър Владислав Горанов, защото ние сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП - колко пари трябват на партиите за нормална политическа дейност. От къде дойде това число осем? Може да са 5, може да са 7, или 30?", каза Борисов.

Субсидия или диктатура? Това е въпросът

След това премиерът обяви, че партийната субсидия е необходима, за да "има нормален живот на политическите партии".

На 6 юни тази година Борисов се появи в парламента, за да обяви предложението си за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. Още същият ден бюджетната комисия гласува това предложение, а БСП обвини министър-председателя в "див популизъм".

Шест месеца по-късно самият премиер достигна до заключение, че това наистина е било див и опасен популизъм.

"Защото този див популизъм: "Оставете ги партиите без финансиране", води до диктатура. Рано или късно, води до диктатура! Всички диктатори са дошли на базата на народното недоволство и след това са се разправили жестоко с народа си. Историята поднава не един, не два - десетки такива случаи. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система,дава най-добри резултати. И е най-добре за хората", обяви Борисов в събота.

По всичко изглежда, че най-важната задача сега пред лидера на ГЕРБ да се покаже, че увеличаването на субсидията от 1 на 8 лева не обща акция с БСП.

"За субсидията не съм разговарял с Корнелия Нинова. Парламентът сам предизвика криза", казаБорисов.

"За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват само от тази точка в бюджета. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни", каза той.

Борисов разказа, че по време на дебатите е говорилс Владислав Горанов и Валери Симеонов, който бил до финансовия министър.

"Горанов обясни, че няма да се приеме бюджетът, ако не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите (…) А със стария бюджет няма как да се реализират политиките на кабинета, нямаше да има увеличение на заплати с 10%, а някъде и с 15%, да се реализират политиките в социалната сфера, в спорта, в образованието. Това беше един риск и трябваше да взема решение", каза Борисов.

Правила за харченето на парите

Премиерът започна да разсъждава и по въпроса какво партиите да могат да правят с парите си.

"С тази партийна субсидия можеш ли да правиш телевизия? И тука примерно моето предложение ще бъде БНТ и БНР, където държавата дава финансиране, да станат по време на избори безплатни за всички политически партии. Искаш да излезеш по телевизията - ето ти БНТ, ето ти БНР, покритие в цялата страна... Този дебат искам да се води. Решава парламентът, че могат да имат вестници, телевизии, списания, издателска дейност. Решават и да го направят. За нас е важно да има правила за какво могат да се харчат парите - офис-оборудване, автомобили за партията, въобще да има рамка", каза той.

Той разпореди на Владислав Горанов да говори с "Обединени патриоти", за да върне темата отново за обсъждане в парламента.

Споделяне

Още от България