Премиерът иска оставката на Тонев след скандала с ВМА, но в ГЕРБ не са решили още

Той настоял да се изчакат прокуратурата и Сметната палата, но в партията очакват да напусне постовете си

Премиерът иска оставката на Тонев след скандала с ВМА, но в ГЕРБ не са решили още

ГЕРБ все още няма категорична позиция какво да прави с председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев заради скандала с ВМА. Въпреки че след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в понеделник неофициално бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов сваля цялата си политическа подкрепа от Стоян Тонев и e поискал да напусне всички постове, които заема като част от партията, по-късно вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че конкретно решение няма.

След като дълги години оглавяваше ВМА, Тонев за кратко бе зам.-кмет по здравеопазването на София от ГЕРБ, а през миналата година бе избран за депутат от партията на Борисов и оглави парламентарната здравна комисия. Преди дни одит на Министерството на отбраната във ВМА, разкри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В понеделник Тонев е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията, за да представи своята гледна точка. След заседанието източници на Mediapool съобщиха неофициално, че Борисов е снел политическото доверие от Тонев и е постигната договорка до дни той да да подаде оставки като председател на здравната комисия и като депутат.

По-късно вицепремиерът Румяна Бъчварова обаче коментира пред бТВ, че няма конкретно решение за Тонев, че са обсъждани "различни варианти", но не смята, че е добре предварително да се обявяват решения и позиции.

Тя заяви, че партията не застава зад депутата. По думите ѝ, на Тонев е даден шанс "да изясни ситуацията, както я вижда”, тъй като "има право да представи своята гледна точка”.

Тонев е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за пълни проверки, които да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 година до 1 януари 2015 година. Периодът обхваща последната година и половина от управлението на Тонев и следващите две ръководства на болницата, но не става ясно защо се посочва точно този отрязък от време.

"Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.

За наследник на Тонев начело на здравната комисия се очаква да бъде избрана сегашната му заместничка Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Междувременно новият началник на ВМА Николай Петров съобщи, че ще реши дали да наложи дисциплинарно наказание на шефката на Клиниката по дерматология и съсобственик на частната фирма "Дерма Прим" Мирослава Кадурина. Той съобщи още, че договорите на други две фирми също са били прекратени, тъй като са били неизгодни за болницата.

Засега единствени в съсловието с реакция срещу злоупотребите във ВМА излязоха от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване".

"При условие, че подобна вина бъде доказана е недопустимо г-н Тонев да продължи да бъде част от управлението на българското здравеопазване, точно в момента на провеждане на така дългоочакваните стратегически реформи в сектора. Необходимо е да бъде демонстрирана категорична нетърпимост към подобни широко разпространени практики за административни и финансови злоупотреби. По този начин ще бъде даден положителен знак, послание към младите лекари, избрали да потърсят своето кариерно развитие в България", се казва в декларация на младите лекари.

Скандалните разкрития, заради които ген. Тонев най-вероятно ще напусне политиката, са отпреди десет години, но са документално удостоверени от одит на военното министерство през 2014 г. Интересна подробност е, че бившият министър на отбраната Ангел Найденов от БСП разполагаше с разобличителни материали от друг одит, но така и не реши да ги направи публично достояние нито по време на мандата си, нито след това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?