Противно на сега действащите правила и в условията на малко време за промяна

Премиерът изчисли възможно поевтиняване на тока с 8% от март

Това ще стане с ново сваляне цените на ВЕИ и изземане на цялата енергия от АЕЦ “Козлодуй“

Премиерът изчисли възможно поевтиняване на тока с 8% от март

От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска , заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет. Той обяви мерки за потушаване на хорското недоволство от високите сметки за ток.

 

По думите на Борисов поевтиняването на тока може да стане с намаляването на признатите разходи на електроразпределителните дружества и вземането на повече енергия от АЕЦ “Козлодуй“, с която да се формират до 90 процента от сметките. Това обаче означава за свободния пазар, където купуват предприятията да остане по-малко евтина енергия, което от своя страна ще доведе до повишаване стойността на промишлената продукция.

 

“Според нашите разчети с 8% можем да го направим. Към този момент, можем да кажем между 85 и 90%, защото има договори, които е сключил „Козлодуй” с фирми от икономиката и промишлеността. Така че в следващ период от време, когато изтекат, те изтичат юли месец, можем да отговорим и със 100%“, каза още Борисов. АЕЦ “Козлодуй“ и в момента недоволства от това, че ДКЕВР иззема повечето им количества за регулирания пазар и така намалява печалбите на държавната компания от свободния пазар.

 

Според сегашните правила за образуването на цените на електроенергията в България те се променят веднъж годишно – на 1 юли и важат за едногодишен период. В момента обаче ДКЕВР разглежда нова наредба за регулирането на цените, която позволява промяната им да става и по-често, но документът все още не е приет и не е ясно дали може това да стане за по-малко от десет дни, както и в това време регулаторът да преразгледа всички тарифи по веригата, за да може да отчете поевтиняване на тока в изчислените от Борисов проценти.

 

Според Борисов намаляване на цената на тока може да дойде и от свалянето на изкупните стойности на енергията от възобновяеми енергийни източници.

 

“Знаете, над два пъти намалихме цената, променихме закона. Защото ако бяхме оставили подписания и приет закон тогава, разбира се, може да се върнете към изказването на Корнезов, тогава, в парламента, как е приет този закон за зелените енергии. Знаете, че цената беше 800 лв. И аз тук много пъти, в тази зала, съм казвал какво ще доведе това след време и то дойде това време – 800 лв., 700 лв. за вятър, за слънце, скъпите централи “Марица”-1 и 3 и то дойде. И аз много се надявам тези, които са ни го причинили да не се опитват да се качат на гърба на хората, които протестират и изнемогват, а да кажат защо са го приели“, заяви Борисов.

 

Той каза още, че бил говорил с председателя на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев и че всички потърпевши от високите сметки за ток може да заведат колективни искове срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП). “Това е правовата форма, съветвам да го направят. И всички, които имат 20% увеличаване на цената на тока, по фактурите, да заведат жалби за сметка на електроразпределителните дружества. Ще им бъде проверена сметката и електромера. И моля, тези, които имат съмнения за съседи, които правят подобни нарушения, също да информират“, призова министър-председателят.

 

Според него има електромери, които се манипулират."Убеден съм, че инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други", каза Борисов.

 

Последното искане на протестиращите е търсенето на съдебна и наказателна отговорност от лицата подписали приватизационните договори. Изпълнението на това искане също вече е в ход, отчете премиерът."Вината, която имаме е с назначаването на Ангел Семерджиев, Трайков ми го предложи. Уволнил съм го и се надявам неговата вина да бъде доказана“, заяви още министър-председателят. Вече има разследване срещу бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев, като до два – три дена ще има развитие и за други хора, загатна премиерът.

 

Борисов уточни, че държавата ще се опита да предоговори енергийните договори, където има възможност. "Има договори, които така са направени, че с всяко едно разтрогване следват неустойки. Който ги е подписал, да дойде и да даде обяснение", подкани Борисов.

 

“Ще видите, че там пише – колкото разходи да кажат, толкова ние сме длъжни да признаем. Ако се национализират или тръгнат да се гонят, трябва да платим това, което са платили навремето – с данъците и с разходите, които ще ни предоставят. И всички инвестиции, които по книга са направили. И тук ще видите колко жалък е Чърчил (Станишев, който сравни сблъсъците си с Борисов с тези между Чърчил и Хитлер - бел. ред.), когато казва, че ще национализира. Това са няколко милиарда, които трябва да се извадят и обратно да се дадат само за ЕРП-тата, за Мариците не ми се и мисли. Но вие ще ги видите, всеки ще може да го констатира“, заяви Борисов.

 

Той заяви още, че всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР. Той пое отговорност 50 % от квотата на ГЕРБ да се състави от граждански организации и призова и другите партии да направят същото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес