Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът изплува като обект на ДОН "Буда"

ЦСБОП му образува дело заради поради "оперативен интерес в силовите групировки и структури"

104 коментара
Премиерът изплува като обект на ДОН "Буда"

Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван като информатор на ЦСБОП под псевдонима "Буда", Balkanleaks, който е свързан с Wikileaks, разпространи нови документи. Според тях на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда".

Мотивът за делото е красноречив: "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители", съобщи сайтът "Биволъ" .

На документа има гриф "Строго Секретно", но според изявление на Цветан Цветанов от понеделник по повод на досието "Буда", грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл".

В понеделник МВР разсекрети папката "Буда", в която според шефа на ГДБОП Станимир Флоров имало само два документа. Единият документ с предложение за регистрация в оперативния отчет беше публикуван от "Биволъ" на 3 февруари. Вторият документ, показан от МВР, е за снемане от оперативния отчет поради липса на среда. Той е изготвен на 29.01.1998 г. с рег. номер 1048 и е подписан от същия водещ офицер Младен Георгиев, който сега е главен секретар на ДАНС. Предложението за сваляне от оперативен отчет е одобрено от Венцислав Великов. Вижда се също, че Младен Георгиев е сменил кодовото си име. В първия документ той е НБ-22, а във втория е C-8.

ДОН "Буда" е доказателството, че МВР или лъже, или манипулира обществото. Освен това става ясно, че Борисов е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор, пише "Биволъ".

Интересна е последователността от действия на ЦСБОП по отношение на Борисов. Завеждането на ДОН спрямо регистриран секретен сътрудник не е стандартна процедура и трябва да бъде утвърдено от главния секретар на МВР. Счита се, че става дума за провал на вербовката и елементът се е криминализирал, което може да доведе и до наказание за водещия офицер. Но в мътните води на прехода това се е практикувало в ЦСБОП, за да се разшири и задълбочи компроматната информация, на базата на която агентът е държан в подчинение, коментира "Биволъ". ДОН всъщност е относително "безобидно" мероприятие в сравнение с делата за оперативна разработка (ДОР и т.н.).

ДОН "Буда" също е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Подписът на ОР НБ-20, който е по-високо в йерархията от НБ-22 и е ръководител на група е на Иван Йовчев, установи проверка на "Биволъ". След като Борисов става главен секретар на МВР (през есента на 2001 г.) той се издига до зам.-шеф на направлението "Терор". Напуска службата през октомври 2005 г. след като Борисов подава оставка като главен секретар, заедно със зам.-директора Красимир Младенов, шефът на направлението "Терор" Борил Кацаров и шефът на направление "Наркотици" Иван Цветков.

След като напуска ЦСБОП Младен Георгиев става изпълнителен директор в охранителната фирма на Борисов "Ипон" - Агенция за сигурност и охрана, а в момента е главен секретар в ДАНС. Спас Спасов, който наскоро е починал, отива на работа във фирма на Алексей Петров. По това време Борисов и Петров не са смъртни врагове, а имат обща фирма - "Будоинвест", която е описана и в специализираната справка за данъчно регистрираните фирми на Борисов, приложена в ДОН "Буда".

Борисов и "Ипон" - обект на ЦГДОР

"Биволъ" посочва, че е потвърдил от два независими източника информацията, че по-късно през 1997 г. срещу охранителната фирма на Борисов "Ипон" е заведено Централизирано групово дело за оперативна разработка (ЦГДОР). Това е най-интегрираната степен на взаимодействие и обмен на информация от службите за даден обект. В рамките на един ЦДОР работи група от 3 до 5 оперативни работника от различни направления на антимафиотската централа - наркотици, терор, икономически престъпления. Изискват се информации и от други служби. Ако при тях e налична информация и има заведени оперативни дела, те също се пришиват към делото.

Според антимафиотите "Ипон" е криминална групировка подобна на СИК, ВИС, ТИМ, и други, за които също са заведени разработки, общо 17 на брой. Особено внимание в разработката е отделено на две убийства свързани с "Ипон", останали неразкрити и до момента.

Не е ясно защо след като службите са продължили да работят активно по "Ипон" така и не се стига до реализация. Впрочем, до реализация не се стига по нито един от ЦГДОР-те свързани с групировките на прехода. Няколко години по-късно Борисов напуска охранителния бизнес и е катапултиран директно на най-високата професионална позиция в МВР - главен секретар. В грамите на американските посланици, изтекли в Wikileaks, пише, че той използва поста си, за да смачка разработките за големите криминалните групировки. Според "Биволъ" едва ли е пропуснал да прочисти оперативната информация за своето собствено криминално минало.

Тази информация обаче не може да се прочисти напълно. По регламент остават писмени следи на много места, а извън регламента и у доста хора.

Има ли "Буда" от ДС?

Към документите изтекли в Balkanleaks има обяснителна бележка. В нея се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност още в средата на 80-те години. Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал. Следва вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена.

Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към ДОН "Буда", но е прочистено от дългогодишния кадровик в МВР Борис Димитров, твърди се още в бележката. През ноември тази година Димитров беше назначен от правителството за шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). "Биволъ" не можа да потвърди тези твърдения от независим източник.

Папката "Буда" има особена съдба. След като вербовчикът Младен Георгиев и началникът му Спас Спасов са отстранени от ЦСБОП, Борисов не е поет от друг офицер. Папката "Буда" остава в касата на зам.-шефа на ЦСБОП Венцислав Великов до напускането му през 2001 г. Когато се подготвя назначението на Борисов за главен секретар той е проверяван, но досието "Буда" не излиза на бял свят.

Министър Петканов научава за него чак през 2002 г. Вбесен, той уволнява шефа на дирекция "Информация и архиви" Серафим Стойков и прибира папката "Буда" в личния си сейф. От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в МВР Михаил Миков.

В анонимен текст, който се появява през 2002 г. и чийто предполагаем източник е НСС, пише за друга вербовка на Борисов: "Предвид връзките на Бойко Борисов с организираната престъпност през 1998-2000 г. той е изучаван от Националната служба за сигурност (НСС), с цел привличането му за нащатен сътрудник на НСС. През този период Бойко Борисов редовно дава информация на НСС за действията на лидери на организираната престъпност в България. Трябва да се отчете, обаче, че е често срещана практика българските служби за сигурност да рекрутират (като агенти или нещатни сътрудници) на някои лица единствено за осигуряване на политически чадър в замяна на предоставяне на сенчести услуги в полза на конкретни управленски и/или корпоративни кръгове. Пример – Поли Пантев, Косьо Самоковеца, Славчо Христов и т.н.)

Папката със събраните за Бойко Борисов материали и постъпилите от него доклади е била връчена на тогавашния директор на НСС ген. Атанас Атанасов и той е одобрил вербовката на Бойко Борисов."

Пред "Биволъ" генерал Атанасов отрече тази информация. Според него Борисов никога не е бил разработван от НСС. "Нито едно от тези лица не е било на вниманието на контраразузнаването, защото е нямало причина" - каза той.

Доказаната вербовка на Борисов и наблюдението, осъществявано от офицера на ДС Спас Спасов, отчетливо потвърждава зависимостта на премиера на компроматна основа от наследниците на тайните комунистически служби, коментира "Биволъ".

Какво каза шефът на ГДБОП Станимир Флоров

Съдържанието на папката "Буда" бе разкрито в понеделник от сегашния директор на ГДБОП (приемник на ЦСБОП) Станимир Флоров. В папка "Буда" има два документа. Първият е предложение за регистрация на Бойко Борисов като агент "Буда", направено от през декември 1996 г. от оперативния работник Младен Георгиев.

Според директора на ЦСБОП между 1997 и 2000 г. Кирил Радев, цитиран от бТВ, става въпрос за предложение за оперативен подход за последващо действие, което не се е случило. "Това е вътрешноведомствен документ без последици, не води до извод за съпричастност. Бойко Борисов не е бил негласен сътрудник на службите", казва Радев.

Вторият документ в папката "Буда" е направен близо две години по-късно и той е за снемане от регистрите на агент Буда, заради невъзможност да събира информация, поради "загуба на среда".

Според Станимир Флоров описът показва, че документите не са били повече от два, тоест не е имало каквато и да е информация, подадена от информатора.

"В тази папка има два документа, които показват, че този информатор Буда не е работещ , не е получавал информация и не е подписвал информация. Няма документи, с които Буда е бил информатор", каза Флоров пред БНТ.

Според него, ако оперативният работник е недобросъвестен, има вариант един човек да получи име на агент, без изобщо да подозира за това. "Този документ е вътрешноведомствен, може да бъде изготвен от всеки оперативен работник. В такива документи могат да се срещнат имената на десетки и стотици хора, които не подозират за това", уточнява и Кирил Радев.

Само трима души са взимали папката "Буда", за последно това е станало през 2006 година. Според сегашния директор на ГДБОП е притеснително, че съдържанието на папката е излязло от дирекцията.

"Един от политиците, който има интерес от това, каза, че го е виждал това дело и го е виждал, но тук това не е отразено, значи че този човек е извършил закононарушение", каза Флоров и поясни, че става въпрос за бивш министър на вътрешните работи. Преди това лидерът на РЗС Яне Янев каза, че преди две години, когато той самият искаше обяснение за агент Буда, информацията му е била подадена от Румен Петков, но към момента Янев смята, че досието на Борисов е фалшификат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

104 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #104
 2. Анонимен
  #103

  За малките и тези които бързо забравят.
  До 10 ноември всички служби и силовите спортисти се контролираха от БКП/БСП.След разпада на държавата започна разпределението на икономическата власт.Определяше се като първоначално натрупване на капитали.
  Не търсете под вола теле.Много ясно че те ще се познават.
  Вслучая е по важно кой какъв път поема.
  Все пак ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България
  Която им политика едва ли може някой да им оспори.
  Но това на някой... [Прочети целия коментар] не

 3. Анонимен
  #102

  Какво е миналото на премиера ни е ясно и не трябва да го забравяме,защото то е важно за всички нас!Първо-бивш член на БКП,после преподава на бъдещите агенти на ДС в института им,трето той е служител на МВР и след това Главен секретар на МВР.Бивш президент на фирма ИПОН,която се класифицира като престъпна подобна на СИК,ВИС,ТИМ и др.Днес за нас е важно на къде води Държавата ни.Първо той върна в управлението на държавата много бивши служители на ДС,което е показателно за неговото отношение към тези към които той принадлежи.Той ги лансира.Той ги обожава и хвали,Той си е техен по всички признаци!

 4. Анонимен
  #101

  99, то и тиквата-буда не е редно да е премиер, ама....

 5. Анонимен
  #100

  Голяма форумна акция са спретнали гербаджиите. Нормален човек не остана да ги подкрепя.

 6. Анонимен
  #99

  ЕГН то не е редно да се публикува!

 7. Анонимен
  #98

  97, ти разказваш за това, че си се срещнал току що в една чалготека с американец и французин ли?

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #97
 9. Анонимен
  #96

  Шаолин кючек с балкански гюбеци

 10. Анонимен
  #95

  Харе Кришна на простите гербаджии.Вече е време да бръснат голи тиквите прости и да навличат оранжавите пък и червени чаршафи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.