Премиерът към министрите: Да хванем корупцията като бик за рогата

Постави за цел догодина спадът й да е като при контрабандата – от 34 на 8%

Снимка: БГНЕС

Трябва да хванем корупцията като бика за рогата и догодина да имаме спад, съизмерим с този при контрабандата – от 34 на 8 процента. Тази цел постави премиерът Бойко Борисов на министрите от кабинета си по време на правителственото заседание в сряда, на което бе представено проучване на Центъра за изследване на демокрацията, според което нивата на корупция в държавата фактически не са се променили за последните 16 години.

Борисов възлага на министрите задачата за борба с корупцията да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена.

"Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна“, заяви министър-председателят.

Той обръща внимание върху това как най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г. (когато на власт бе първият кабинет на ГЕРБ – б.ред.), а пикът е през 2014 година по времето на правителството на Пламен Орешарски, съпътствано от множество граждански протести. "Скокът от 9 на 39.4 става през 2014 година. В смисъл, виждате една политическа нестабилност какво усещане донася. Сега сме на 18. С една дума, мерките ни работят, но има инерционност в усещанията на хората", допълва премиерът.

Той се жалва, че големият проблем на борбата с корупцията е, че например подкупни митничари са залавяни, обвиняват ги, но докато тече съдебният процес те се връщат на работа и "това действа страшно демобилизиращо на останалите, но такова е законодателството".

"На мен ми трябваха около три-четири месеца огромен натиск (тук благодаря на вътрешния министър, на финансовия министър, на главния прокурор) – такава съпротива от системите на различните нива имаше да си дадат информацията, например, Митниците на БОП – все едно дете от майка взимаш! БОП да си даде на Митниците – хиляди аргументи изнасят защо не трябва! Или ДАНС да работи с МВР, или обратното! С ежедневен натиск, три-четири месеца оказван, стана. Такава беше съпротивата! А когато сработи системата и започнаха да идват и да казват – тази седмица с 40 милиона, с 50 милиона повече са приходите, изведнъж разбраха, че нещата се случват", разказва Борисов, според публикуваната от Министерския съвет стенограма на заседанието.

И продължава: "Следва въпросът – защо няма задържани контрабандисти? Защото минаваше тирът на вдигната бариера, отиваше по пазарите, продаваше, всичко е без фактури, всичко е на черно, няма следа. Сега ние се връщаме назад, всички сигнали водим, имаме арестувани, имаме разработки, дай, Боже, да успеят и по тях. Днес, даже малко се карах на министрите, че не говорят, не ги упреквам, разбира се, но усещането от новините, а и моето беше до днес, че всеки ден задържаме групи нелегални мигранти, но възниква въпросът има ли задържани трафиканти? Няма? Всъщност, за една година сме задържали 7 хиляди души мигранти в страната и 400 трафиканти, това са данните. Сега при Поморие – 20 души афганистанци, заедно с каналджиите. Всеки ден задържаме".

"С една дума, както от 34% контрабандата за една година я докарахме на 8%, съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения – спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено – веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата", обяснява премиерът как да се случи борбата с корупцията.

В изводите на изследването на Центъра за изследване на демокрацията се казва, че орязването на конституционните промени, които трябваше да бъдат основа за радикална съдебна реформа, е сериозна пречка пред повишаването на ефективността в борбата с корупцията. Бламирането на реформата се случи със съдействието на ГЕРБ, а лично премиерът се обяви против създаването на независима прокуратура по румънски модел. Създаването на тази институция също се препоръчва в доклада.

ЦИД отчита, че  основен проблем в държавата остават политическото влияние в органите на Темида, както и липсата на отчетност и липсата на ефективност в работата на прокуратурата по дела срещу представители на високите етажи на властта.

Данните на неправителствената организация показват, че за последните пет години равнището на административната корупция се удвоява.

По време на форума на ЦИД президентът Росен Плевнелиев каза, че  "държавата е завладяна от чужди и частни интереси и корупция". Той също призова за съдебна реформа.

Още от България