Премиерът: Котоошу е посланик на страната ни и на ЕС

Премиерът: Котоошу е посланик на страната ни и на ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с българския състезател по сумо Калоян Махлянов - Котоошу.

"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както неведнъж съм казвал Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни", каза премиерът по време на срещата.

Котоошу бе първият българин, приет през 2002 г. за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се състезава в елитната дивизия на професионалното сумо "Макуучи". През януари 2006 г. получава ранг "Озеки". Печели "Купата на императора" и става първият европеец, завоювал този трофей.

В момента най-известният български сумо боец се занимава с развитието на собствената си школа "Наруто бея" в Япония. Котоошу разказа пред премиера Борисов, че се е посветил на треньорската дейност.

Калоян Махлянов пристигна у нас по повод честванията на 60 години от предлагането и разпространението на българското кисело мляко в страната на изгряващото слънце.

В последните десетилетия то заема дял от 20 % от пазара в Япония, като неговата популярност превъзхожда редица световноизвестни марки.

В рамките на срещата премиерът Борисов и Котоошу обсъдиха още развитието на спорта сумо у нас, проекти, които биха го популяризирали и активности в тази посока.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?